Η κανέλα βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στους προδιαβητικούς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020, 12:08
Η κανέλα βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στους προδιαβητικούς

Θάνος Ξυδόπουλος

Η κανέλα βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με προδιαβήτη και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Endocrine Society.

Εκτιμάται ότι σχεδόν 90 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προδιαβήτη, ο οποίος υπάρχει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό. Αυτό συχνά οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2.

Ο εντοπισμός στρατηγικών για την πρόληψη της εξέλιξης του προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου 2 αποτελεί πρόκληση. 

«Η μελέτη των 12 εβδομάδων μας έδειξε ευεργετικά αποτελέσματα από την προσθήκη κανέλας στη διατροφή, στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στους συμμετέχοντες με προδιαβήτη» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Giulio R. Romeo, MD, από το Joslin Diabetes Center στη Βοστόνη.

Αυτά τα ευρήματα παρέχουν το σκεπτικό για μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με το εάν η κανέλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου.

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διερεύνησε τις επιδράσεις της συμπλήρωσης κανέλας σε 51 συμμετέχοντες με προδιαβήτη.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε μια κάψουλα 500 mg κανέλας ή εικονικό φάρμακο τρεις φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα κανέλας μείωσαν τα ανώμαλα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας και βελτίωσαν την ανταπόκριση του σώματος στην κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακες, τα οποία είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προδιαβήτη.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020, 12:24