Ζήσης Ψάλλας

Τρεις επιστήμονες συμβουλεύουν να καταναλώνουμε φυσικό γιαούρτι, το οποίο περιέχει ευεργετικά βακτήρια που καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Τα βακτήρια αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται σε θηλάζουσες μητέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρότασή τους είναι ότι αυτά τα βακτήρια είναι προστατευτικά, επειδή ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ιδέα τους -που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί- υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία είναι ότι η επαγόμενη από τα βακτήρια φλεγμονή συνδέεται με τον καρκίνο. Η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται επίσης με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses από τον καθηγητή Jim Morris του University Hospitals of Morecambe Bay NHS Trust και τους συνεργάτες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά βακτήρια ζύμωσης της λακτόζης παρόμοια με τα βακτήρια που βρίσκονται στο στήθος των μητέρων που έχουν θηλάσει.

Ο δρ Rachael Rigby από Lancaster University είπε: «Γνωρίζουμε πλέον ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αποστειρωμένο και ότι η γαλουχία μεταβάλλει τη μικροχλωρίδα του μαστού. Τα βακτήρια ζύμωσης της λακτόζης βρίσκονται στο μητρικό γάλα και είναι πιθανό να αναπτύσσονται στους αγωγούς του μαστού των γυναικών κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και για μια άγνωστη περίοδο μετά τη γαλουχία».

Η πρόταση των επιστημόνων είναι ότι αυτά τα βακτήρια, που ζυμώνουν τη λακτόζη στο στήθος, είναι προστατευτικά επειδή κάθε έτος θηλασμού μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 4,3%.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται στην εκτόπιση των επιβλαβών βακτηρίων από ευεργετικά βακτήρια.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα βλαστοκύτταρα που διαιρούνται για την αναπλήρωση της επένδυσης των αγωγών που υπάρχουν στο στήθος επηρεάζονται από τη μικροχλωρίδα. Ορισμένα συστατικά της μικροχλωρίδας έχουν δειχθεί σε άλλα όργανα, όπως το κόλον και το στομάχι, ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Ως εκ τούτου, ένα παρόμοιο σενάριο είναι πιθανό να ισχύει και για το στήθος, όπου τα βακτήρια που κατοικούν εκεί επιδρούν στη διαίρεση των βλαστικών κυττάρων και τελικά στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης