Θάνος Ξυδόπουλους

Τρώγοντας μια ωμή ντομάτα μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερώσετε όλα τα υγιή αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια έρευνα της εταιρείας Plant & Food Research, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Lincoln, έδειξε ότι το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις ντομάτες, απορροφάται σε μικρές ποσότητες όταν καταναλώνεται από τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο πεπτικής οδού, προσομοιάζοντας τη δραστηριότητα του ανθρώπινου στομάχου και του λεπτού εντέρου, για να μετρήσουν την ποσότητα του λυκοπενίου και των άλλων αντιοξειδωτικών που απελευθερώνονται από τις ντομάτες κατά τη διάρκεια τυπικών πεπτικών καταστάσεων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, παρόλο που περίπου το 75% των συνολικών αντιοξειδωτικών απελευθερώθηκαν, αυτό περιελάμβανε μόνο το 4% του λυκοπενίου που βρέθηκε στην ακατέργαστη ντομάτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ντομάτες είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου στη διατροφή του ανθρώπου, ενώ περιέχουν και άλλα αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για την υγεία» είπε η βιοχημικός διατροφής Carolyn Lister. «Ωστόσο η ανθρώπινη πεπτική οδός δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει την πλειονότητα του λυκοπενίου από τις ωμές ντομάτες, οπότε μόνο ένα μικρό ποσό διατίθεται στο σώμα για να το χρησιμοποιήσει».

Η επεξεργασμένη ντομάτα έχει αποδειχθεί ότι καθιστά το λυκοπένιο πιο βιοδιαθέσιμο. Οπότε θα πρέπει να τρώμε σάλτσες ντομάτας για να πάρουμε τα καλά του λυκοπενίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης