Ζήσης Ψάλλας

Καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχεδιάζει να αφαιρέσει τη σόγια από τον κατάλογο των υγιεινών τροφίμων για την καρδιά, Καναδοί ερευνητές, σε μια μετα-ανάλυση 46 μελετών, αξιολόγησαν τη σόγια για να καθορίσουν εάν η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με την υπάρχουσα βιβλιογραφία 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτεΐνη σόγιας έχει τη δυνατότητα να μειώσει λίγο τη χοληστερόλη, σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο.

Από τις 46 δοκιμές, οι 43 παρείχαν επαρκή δεδομένα για μετα-ανάλυση. Σαράντα μία μελέτες εξέτασαν την επίδραση της πρωτεΐνης στη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), η οποία συχνά αναφέρεται ως «κακή χοληστερόλη» επειδή οδηγεί σε συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Και οι 43 μελέτες παρείχαν στοιχεία για τη «συνολική χοληστερόλη», η οποία αντικατοπτρίζει τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη σόγιας μείωσε τη LDL χοληστερόλη κατά 3-4% στους ενήλικες, σημειώνει ο δρ David Jenkins, κύριος συγγραφέας της μελέτης

«Όταν κάποιος καταναλώνει πολλά κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε χοληστερόλη κρέατα, η μείωση της χοληστερόλης λόγω της σόγιας μπορεί να είναι μεγαλύτερη» δήλωσε ο Jenkins. «Τα υπάρχοντα δεδομένα και η ανάλυσή μας δείχνουν ότι η πρωτεΐνη σόγιας συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς» πρόσθεσε.

Ο Jenkins και η ομάδα του ελπίζουν ότι αυτή η εργασία θα ληφθεί υπ’ όψιν στην τρέχουσα αξιολόγηση του FDA για την πρωτεΐνη σόγιας, καθώς σχετίζεται πράγματι με την υγεία της καρδιάς.

«Ελπίζουμε ότι το κοινό θα συνεχίσει να εξετάζει τη φυτική διατροφή ως μια υγιεινή επιλογή» δήλωσε ο Jenkins. «Αυτό είναι σύμφωνο με τον πρόσφατα δημοσιευμένο οδηγό τροφίμων υγείας στον Καναδά, ο οποίος δίνει έμφαση στην κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών από τους Καναδούς» συμπλήρωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης