Θάνος Ξυδόπουλος

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (PA) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και βλάβες σε όλο το σώμα σας. Οι γυναίκες νοσούν τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες. Η παγκόσμια επίπτωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό είναι 1-2% αλλά ο επιπολασμός αυξάνεται με την ηλικία και μετά το 55ο έτος φθάνει στο 5% για τις γυναίκες και στο 2% για τους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι: «Υπάρχει ειδική δίαιτα γι αυτή την πάθηση;»

Ενώ δεν υπάρχει κάποια δίαιτα που να κάνει θαύματα για τη PA, ευτυχώς, πολλά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και να βελτιώσουν τα συμπτώματα των αρθρώσεων.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και φασόλια αλλά λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα και τρανς λιπαρά, είναι μια εξαιρετική διατροφή για τη συνολική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της ασθένειας. Εάν αυτή η συμβουλή ακούγεται οικεία, είναι επειδή αυτές είναι οι αρχές της μεσογειακής διατροφής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη έδειξε ότι η διατροφή που βασίζεται στα χόρτα μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που συνοδεύουν την RA. Το πράσινο τσάι και ο κουρκουμάς μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

“Μια φυτική διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για όσους έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα”, ανέφερε η Δρ. Hana Kahleova, συν-συγγραφέας της μελέτης. “Αυτή η μελέτη προσφέρει ελπίδα ότι με μια απλή αλλαγή στο μενού, ο πόνος στις αρθρώσεις, το πρήξιμο και άλλα οδυνηρά συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν”.

Η λογική πίσω από τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής είναι ότι μπορεί να μειώσει ορισμένους μικροοργανισμούς ή τοξίνες τους να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας φλεγμονή, έγραψαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης