Ζήσης Ψάλλας

Η βιομηχανία εναλλακτικού κρέατος με βάση τα φυτά προβλέπεται να δει τεράστια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτά τα προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του αν είναι τόσο υγιή όσο πιστεύουν ορισμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φυτικά χάμπουργκερ και άλλες εναλλακτικές λύσεις για το κρέας είναι νέα προϊόντα και δεν έχει ακόμη υπάρξει χρόνος να τεσταριστούν σχετικά με την επίδρασή τους στην υγεία. Αλλά τα συστατικά που περιέχουν ορισμένα από αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Το συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης σε πολλά φυτικά κρέατα. Αλλά το συμπύκνωμα πρωτεΐνης σόγιας περιέχει νιτρώδη άλατα σε συγκρίσιμα επίπεδα με αυτά του μπέικον. Τα επίπεδα νιτρωδών στο μπέικον και σε άλλα επεξεργασμένα κρέατα πιστεύεται ότι είναι η αιτία που αυτά τα προϊόντα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα νιτρώδη άλατα συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως η νεφρική νόσος, ο διαβήτης τύπου 2 και οι αναπνευστικές ασθένειες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ο ρόλος που παίζουν τα νιτρώδη είναι υπό εξέταση π.χ. όταν λαμβάνονται από τα φυτά θεωρείται ότι κάνουν καλό στην υγεία, ενώ όταν υπάρχουν στο κρέας θεωρείται ότι κάνουν κακό. Η διαφορά μπορεί να είναι η παρουσία αίματος στο κρέας Η αίμη που υπάρχει στα κρέατα -και συμβάλλει στο χρώμα και τη γεύση τους- είναι ένα συστατικό ορισμένων φυτικών κρεάτων. Στα προϊόντα κρέατος, η αίμη αντιδρά με νιτρώδη άλατα, καθιστώντας τα πιο επιβλαβή με το σχηματισμό ενός πολύ αντιδραστικού μορίου που ονομάζεται νιτροζυλο-αίμη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, πολλά φυτικά μπιφτέκια έχουν το σταθεροποιητή και γαλακτωματοποιητή που ονομάζεται μεθυλοκυτταρίνη για να τους δώσει μια υφή που μοιάζει με κρέας. Έχει αποδειχθεί ότι η μεθυλοκυτταρίνη μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου και αυξάνει τη φλεγμονή σε ποντίκια -λείπουν πάντως οι μελέτες σε ανθρώπους.

Η φυτική αγορά τροφίμων εξακολουθεί να αναδύεται, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά νέα προϊόντα βρίσκονται σε εξέλιξη και η έρευνα συνεχίζεται. Έτσι, αν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, αξίζει να ελέγξετε  τη λίστα συστατικών και να μάθετε για τους κινδύνους που μπορεί να έχουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης