Ζήσης Ψάλλας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κέιλ (kale), ένα είδος λαχανίδας, είναι μια εξαιρετική τροφή για την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο ένα φλιτζάνι μπορεί να σας δώσει περισσότερο από 200% της βιταμίνης Α για την ημέρα και σχεδόν το 700% της βιταμίνης Κ.

Περιέχει επίσης ορισμένες φυτικές ενώσεις που ενδεχομένως μπορούν να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Έκπληξη το γεγονός ότι τα κέιλ είχαν τόσα πολλά φυτοφάρμακα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το κέιλ μπορεί να μην είναι τόσο υγιές όσο νομίζετε. Για παράδειγμα, μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη λειτουργία του θυρεοειδούς εάν καταναλώνεται σε πολύ υψηλές ποσότητες.

Περιέχει κάτι που ονομάζεται προγκοϊτρίνη (progoitrin) το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση ορμονών του θυρεοειδούς και ουσιαστικά να εμποδίσει το ιώδιο που χρειάζεται ο θυρεοειδής σας να λειτουργήσει. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ίσως μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας.

Ωστόσο, πιθανότατα δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε, καθώς θα έπρεπε να φάτε υπερβολική ποσότητα ακατέργαστου λάχανου για να αντιμετωπίσετε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα – πολύ περισσότερο από αυτό που μπορείτε να έχετε σε ένα γεύμα. Εάν δεν είστε σίγουροι ή έχετε ήδη υπολειτουργικό θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμό), ρωτήστε το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο.

Καλαμπόκι και κέιλ

Εάν τρώτε τακτικά καλαμπόκι, ίσως είναι επίσης καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι το πλένετε καλά. Η ομάδα εργασίας για το περιβάλλον μόλις κυκλοφόρησε τον κατάλογο “Dirty Dozen” ο οποίος αποτελεί οδηγό για τα προϊόντα που καλύπτονται από τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

Διαπίστωσε επίσης ότι το κέιλ είχε τα υψηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε σύγκριση με σχεδόν όλα τα άλλα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ.

Περίπου το 60% των δειγμάτων κέιλ είχε Dacthal, το οποίο αναφέρεται ως ανθρώπινο καρκινογόνο της ομάδας C σύμφωνα με την National Library of Medicine – πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για καρκινογόνα δράση αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

“Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι τα κέιλ είχαν τόσα πολλά φυτοφάρμακα, αλλά τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι αναμφισβήτητα”, δήλωσε ο τοξικολόγος Alexis Temkin.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής όλων των ανθρώπων και όταν πρόκειται για ορισμένα συμβατικά καλλιεργούμενα προϊόντα, όπως το κέιλ, η επιλογή οργανικών προϊόντων μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης