Ζήσης Ψάλλας

Πολλές καρδιακές παθήσεις συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, μια υπερβολική ποσότητα ελευθέρων ριζών.  Το σώμα αντιδρά για να μειώσει το οξειδωτικό στρες μέσω της παραγωγής ενδογενών αντιοξειδωτικών. Αυτή η εξισορρόπηση ονομάζεται «ομοιόσταση redox». Όμως τι θα συμβεί αν τα πράγματα γίνουν υπερβολικά, δημιουργώντας αντιοξειδωτικό στρες, γνωστό και ως αναγωγικό στρες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Rajasekaran Namakkal-Soorappan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Τμήμα Παθολογίας του Μπέρμιγχαμ, και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι το αναγωγικό στρες είναι επίσης παθολογικό. Αυτή η ανακάλυψη, λένε, μπορεί να έχει κλινική σημασία για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας. Αναφέρουν ότι το αναγωγικό στρες προκαλεί παθολογική αύξηση της καρδιάς και διαστολική δυσλειτουργία σε ένα μοντέλο ποντικού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Antioxidants and Redox Signaling».

Η μελέτη χρησιμοποίησε ποντίκια που είχαν ρυθμισμένα γονίδια για αντιοξειδωτικά στην καρδιά, τα οποία αύξησαν τις ποσότητες των αντιοξειδωτικών πρωτεϊνών και μείωσαν τη γλουταθειόνη (ενδογενές αντιοξειδωτικό του οργανισμού), προκαλώντας αναγωγικό στρες.

Τα ποντίκια με υψηλό αναγωγικό στρες εμφάνισαν παθολογικές καρδιακές αλλαγές: υπερτροφική καρδιομυοπάθεια και είχαν ένα ασυνήθιστα υψηλό κλάσμα εξώθησης της καρδιάς, καθώς και διαστολική δυσλειτουργία σε ηλικία 6 μηνών. Το 60% των ποντικών με υψηλό αναγωγικό στρες πέθαναν κατά την ηλικία των 18 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ποντίκια με χαμηλό αναγωγικό στρες είχαν φυσιολογικά ποσοστά επιβίωσης αλλά ανέπτυξαν τις καρδιακές αλλαγές σε ηλικία περίπου 15 μηνών, υποδηλώνοντας ότι ακόμα και ένα μέτριο αναγωγικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στην καρδιά με την πάροδο του χρόνου.

Σε ποντίκια υψηλού αναγωγικού στρες μια χημική ουσία που μπλόκαρε τη βιοσύνθεση της γλουταθειόνης, ξεκινώντας από την ηλικία των περίπου 6 εβδομάδων, απέτρεψε το αναγωγικό στρες και τα έσωσε από παθολογικές καρδιακές αλλαγές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι περίπου το 77% των Αμερικανών καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής κάθε μέρα και σε αυτή την ομάδα, περίπου το 58% καταναλώνει αντιοξειδωτικά (ως πολυβιταμίνες). Έτσι μια χρόνια κατανάλωση αντιοξειδωτικών από οποιοδήποτε άτομο χωρίς να γνωρίζει την κατάσταση της οξειδοαναγωγής του μπορεί να οδηγήσει σε αναγωγικό στρες και να βλάψει αργά την καρδιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης