Ζήσης Ψάλλας

Η λιστέρια, ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο, μπορεί να βρεθεί σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τα καπνιστά ή κατεψυγμένα ψάρια συχνά μολύνονται και, ως εκ τούτου, μεταδίδουν την ασθένεια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν έχετε λιστερίωση, ενδέχεται να εμφανίσετε: πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία και διάρροια. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν λίγες ημέρες αφότου έχετε φάει κάποια μολυσμένη τροφή, αλλά μπορεί να περάσουν και δύο μήνες. Αν η λιστερίωση εξαπλωθεί στο νευρικό  σύστημα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, στραβολαίμιασμα, σύγχυση, απώλεια της ισορροπίας και σπασμούς.

Δεν προκαλούν ασθένεια όλα τα στελέχη του βακτηρίου λιστέρια. Από τα 20 είδη που περιγράφονται, μόνο η Listeria monocytogenes (λιστέρια η μονοκυτταρογόνος) είναι σημαντική αιτία μόλυνσης στον άνθρωπο.

Η λιστερίωση σχετίζεται με σχετικά υψηλή θνησιμότητα στις ομάδες κινδύνου. Σε υγιή άτομα που δεν ανήκουν σε μια από τις ομάδες κινδύνου, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα συν πυρετό με μια εξέλιξη που γενικά είναι ήπια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά άλλα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα ζωικής ή φυτικής προέλευσης, τα οποία δεν υπόκεινται σε μικροβιοκτόνο επεξεργασία (π.χ. θέρμανση) μετά την επεξεργασία, μπορεί να περιέχουν L. monocytogenes π.χ. προ-κομμένες σαλάτες και λαχανικά. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η λιστέρια μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων σε εσοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν για τον καθαρισμό και την απολύμανση. Ως αποτέλεσμα, είναι δυνατή η συνεχής είσοδος των μικροβίων κατά την παραγωγή τροφίμων.

Τα ωμά ή καπνιστά προϊόντα ψαριών και θαλασσινά (π.χ. καπνιστός σολομός) συχνά μολύνονται με λιστέρια. Το 7-18% των δειγμάτων καπνιστών ψαριών εξετάστηκαν από τις αρχές παρακολούθησης τροφίμων στη Γερμανία μεταξύ του 2007 και του 2017 και βρέθηκε L. monocytogenes στο 3-9% των δειγμάτων.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ (Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας) τα ύποπτα τρόφιμα είναι: καπνιστά, βραστά και αλλαντικά αέρος, μαλακά τυριά (όπως κατίκι, ανθότυρο) και ημίσκληρα τυριά, απαστερίωτο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτό, ωμά θαλασσινά (συμπεριλαμβανομένου του σούσι) ή καπνιστό σολωμό, προπαρασκευασμένες ωμές σαλάτες, προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, που μπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα, πατέ, μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα και ωμοί βλαστοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης