Θάνος Ξυδόπουλος

Μια δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA), επανεξέτασε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και διαπίστωσε ότι μέχρι και το 35% των γυναικών που αθλούνται είναι ανεπαρκείς σε σίδηρο. Συνολικά, στον γυναικείο πληθυσμό η ανεπάρκεια σιδήρου ανέρχεται στο 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες αθλητές μπορεί επίσης να είναι ανεπαρκείς σε σίδηρο -επειδή η άσκηση μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει σίδηρο αλλά μόνο το 11% επηρεάζεται. Αλλά κι αυτό το ποσοστό δεν είναι μικρό καθώς μόνο το 1% του συνόλου των ανδρών έχει ανεπάρκεια σιδήρου.

Ο ερευνητής Marc Sim δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν για όλους όσους ασκούνται τακτικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η άσκηση μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το σίδηρο, δήλωσε ο Sim. Πρώτον, η άσκηση προωθεί την παραγωγή μιας ορμόνης που εμποδίζει την ικανότητα του εντέρου να απορροφά το σίδηρο. Γνωρίζουμε επίσης ότι η επανειλημμένη επίπτωση στο σώμα από την άσκηση μπορεί να καταστρέψει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν σίδηρο και οξυγόνο στο σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, οι άνθρωποι που ασκούνται πολύ είναι πιο πιθανό να έχουν ενεργειακό έλλειμμα (θερμίδων) που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου.

Ο καθηγητής Peter Peeling, από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του UWA, είπε ότι η λήψη περισσότερου σιδήρου από τη διατροφή ή η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης μιας ανεπάρκειας.

 “Η πρώτη προσέγγιση για τους αθλητές με έλλειψη σιδήρου είναι η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων που περιέχουν σίδηρο με την κατανάλωση τροφών όπως κόκκινο κρέας, φασόλια, φακές και φυλλώδη πράσινα λαχανικά”, δήλωσε ο Peeling.

Η πιο κοινή επόμενη προσέγγιση είναι η κατανάλωση ενός συμπληρώματος σιδήρου από το στόμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Applied Physiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης