Μειώνει ο καφές την ανάπτυξη των παιδιών;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, 12:00
Μειώνει ο καφές την ανάπτυξη των παιδιών;

Ζήσης Ψάλλας

Ένας λόγος για τον οποίο ο καφές δεν δίνεται συνήθως στα παιδιά είναι λόγω της πεποίθησης ότι ένα ποτό με καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Υπάρχει αλήθεια σε αυτήν την ιδέα;

Η γενική υγεία ενός παιδιού παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξή του όπως φαίνεται από διάφορες μελέτες.

Επιπλέον, εάν το παιδί δεν έχει πρόσβαση σε σημαντικές διατροφικές ανάγκες, όπως το γάλα, κατά τα πρώτα του χρόνια της ζωής επηρεάζεται το ύψος του, όπως και από τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research Reviews.

Στη δεκαετία του 1980, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι οι τακτικοί πότες καφέ είχαν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης επειδή η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απέκκριση ασβεστίου (αν και το αποτέλεσμα ήταν μικρό). Εάν η καφεΐνη ήταν ικανή να αποδυναμώσει τα οστά τότε ήταν πιθανό η υψηλότερη κατανάλωση στην παιδική ηλικία να οδηγούσε σε μικρότερο ανάστημα.

Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι υπήρχε μια άλλη μεταβλητή: οι πότες καφέ τείνουν επίσης να καταναλώνουν λιγότερο γάλα, μια σημαντική πηγή ασβεστίου. Με άλλα λόγια, πιθανότατα δεν ήταν ο καφές, αλλά μάλλον το ανεπαρκές ασβέστιο, που προκάλεσε το πρόβλημα. Μετέπειτα έρευνα δεν βρήκε σχέση μεταξύ της οστεοπόρωσης και κατανάλωσης καφέ, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Μια θεωρία, η οποία ευνοήθηκε από τον Duane Mellor, διαιτολόγο στο Πανεπιστήμιο Aston του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ότι ο μύθος απορρέει από τη σύσταση πως οι έγκυες γυναίκες πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης, επειδή η έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση του εμβρύου στην καφεΐνη με υψηλότερο κίνδυνο αυτόματης αποβολής και χαμηλότερο ύψος και βάρος.

Φυσικά, ο Mellor δεν συμβουλεύει να δίνετε στο παιδί σας ένα διπλό εσπρέσο κάθε πρωί. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος, υψηλή αρτηριακή πίεση και παλινδρόμηση οξέος και μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο, σύμφωνα με ερευνητές του Johns Hopkins Medicine.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα σε ενήλικες, και καθώς τα παιδιά έχουν μικρότερο σώμα, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα μικρά παιδιά να απέχουν και οι έφηβοι να περιορίζουν την κατανάλωση καφέ.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, 12:47