Ζήσης Ψάλλας

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες σχετίζονται με ορισμένες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Καθώς οι άνδρες με ταυτόχρονη ανεπάρκεια τεστοστερόνης και βιταμίνης D διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας, η συνδυασμένη αυτή ανεπάρκεια έχει προταθεί ως δείκτης κακής συνολικής υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, μια αιτιώδης σχέση μεταξύ βιταμίνης D και τεστοστερόνης έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το 2011, ερευνητές από την Αυστρία με συναδέλφους τους διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D3 σε υπέρβαρα άτομα που έλαβαν μέρος σε ένα δομημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους για 12 μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή βιταμίνη D3 σε δόση 3.333 IU δεν επηρέασε την απώλεια βάρους.Απροσδόκητα, παρατηρήθηκε μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες που έλαβαν βιταμίνη D3.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιέλαβε 200 υπέρβαρα αλλά κατά τα άλλα υγιή άτομα. Οι μισοί έλαβαν βιταμίνη D3 σε δόση 3.333 IU / ημέρα για 12 συνεχόμενους μήνες, ενώ οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο. Σε ένα υποσύνολο 54 ανδρών -31 έλαβαν βιταμίνη D και 23 έλαβαν εικονικό φάρμακο- εκτελέστηκαν εκτεταμένες εργαστηριακές αξιολογήσεις τεστοστερόνης. 

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν βιταμίνη D είχαν σχετικά μικρές αλλά στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στην τεστοστερόνη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Για παράδειγμα, τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν κατά 3 nmol/λίτρο στα 13,4 nmol/λίτρο μετά από 12 μήνες.

Οι όρχεις έχουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D, υποδηλώνοντας ότι η βιταμίνη μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο εκεί. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτά που δεν έχουν υποδοχείς βιταμίνης D πάσχουν από μη φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης. Μια προηγούμενη μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα.

Αλλά τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν μπορούσαν να θεωρηθούν έγκυρα επειδή οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την τεστοστερόνη, όπως η σεξουαλική ορμή, η ψυχολογική διάθεση ή η μυϊκή δύναμη. Οδήγησαν όμως σε άλλες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές από την ίδια ομάδα ερευνητών.

Το 2019 μια μελέτη που περιέλαβε άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη δεν βρήκε κάποιο αποτέλεσμα. Με βάση αυτή την πιο πρόσφατη μελέτη θα πρέπει να θεωρηθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν έχουν επίδραση στην τεστοστερόνη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης