Ζήσης Ψάλλας

Μια ανασκόπηση από το University of Stirling καθορίζει νέες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη πρωτεϊνών στους αθλητές στίβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπεράσματα αποτελούν μέρος της επικαιροποιημένης δήλωσης συναίνεσης της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF: International Association of Athletics) για την διατροφή των αθλητών στίβου.

Ο Oliver Witard από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αθλητισμού του Stirling, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης,  δήλωσε: «Οι αθλητές στίβου ακολουθούν σθεναρή προπόνηση που δίνει έμφαση σε φυσιολογικά συστήματα που απαιτούν θρεπτική υποστήριξη για βέλτιστη ανάκαμψη. Σ’ αυτήν την εργασία, τονίζουμε τα οφέλη της διατροφικής πρόσληψης πρωτεϊνών για την προπονητική προσαρμογή και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης στους αθλητές στίβου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές προτείνουν, για να διευκολυνθεί η αναδιαμόρφωση των πρωτεϊνών στους μύες, οι αθλητές του στίβου να επιδιώκουν την πρόσληψη πρωτεϊνών περίπου 1,6 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικής μάζας κάθε ημέρα εάν ο στόχος είναι να αυξηθεί η μυϊκή τους μάζα.

«Οι αθλητές που περιορίζουν την πρόσληψη ενέργειας – και έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση της απώλειας σωματικής μάζας – θα πρέπει να στοχεύουν σε πρόσληψη πρωτεϊνών μεταξύ 1,6 και 2,4 γραμμάρια ανά κιλό σωματικής μάζας την ημέρα», είπε ο Witard.

Η προηγούμενη δήλωση συναίνεσης της IAAF δημοσιεύθηκε το 2007 και, από τότε, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τις διατροφικές στρατηγικές των αθλητών έχουν εξελιχθεί σημαντικά.

Ο Witard ανέφερε ότι οι αθλητές υψηλών επιδόσεων έχουν τώρα πρόσβαση σε μια ενημερωμένη δήλωση συναίνεσης για τη βέλτιστη λήψη πρωτεϊνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης