Ζήσης Ψάλλας

Μια μετα-ανάλυση που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), δείχνει ότι ο θηλασμός σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 (T1D). Η κατανάλωση περισσότερων από δύο ή τριών ποτηριών αγελαδινό γάλα την ημέρα στην παιδική ηλικία, ωστόσο, συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης Τ1Δ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά τρόφιμα έχουν συνδεθεί με την αυτοανοσία των νησιδίων -των κυττάρων του παγκρέατος- που παράγουν ινσουλίνη και τον T1D, αλλά καμία από τις συσχετίσεις δεν έχει σταθεροποιηθεί και η ύπαρξη μιας σχέσης παραμένει αμφιλεγόμενη.

Η μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα μωρά που θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτά που θηλάζουν αποκλειστικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν T1D. Όσα μωρά θήλασαν για τουλάχιστον 6-12 μήνες είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν T1D από εκείνα που θήλασαν λιγότερο. Εκείνα που έλαβαν μόνο μητρικό γάλα για τους πρώτους 2-3 μήνες είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση από εκείνα που δεν θήλαζαν αποκλειστικά.

Η υψηλότερη κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όπως βούτυρο, τυρί, γιαούρτι και παγωτό κατά την παιδική ηλικία (κάτω των 15 ετών) συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο αυτοανοσίας των νησιδίων που παράγουν ινσουλίνη και τον T1D. Για παράδειγμα, όσα παιδιά έπιναν τουλάχιστον δύο έως τρία ποτήρια αγελαδινού γάλακτος (1 ποτήρι = περίπου 200 ml) την ημέρα είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν T1D από εκείνα που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα γάλακτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόωρη εισαγωγή του αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή συνδέθηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο Τ1Δ. Όσοι άρχισαν να πίνουν αγελαδινό γάλα σε ηλικία δύο ή τριών μηνών είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν T1D από εκείνους που άρχισαν να το καταναλώνουν νωρίτερα.

Η μεταγενέστερη εισαγωγή γλουτένης στη διατροφή μείωσε στο μισό τις πιθανότητες ανάπτυξης Τ1Δ. Τα βρέφη που άρχισαν να τρώνε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως δημητριακά, ψωμί, γλυκά, μπισκότα και ζυμαρικά, σε ηλικία 3-6 μηνών είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν T1D από αυτά που άρχισαν να τρώνε γλουτένη νωρίτερα.

Η αναμονή έως ότου ένα παιδί ήταν τεσσάρων έως έξι μηνών για να εισαγάγει τα φρούτα στη διατροφή του συσχετίστηκε με 53% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης T1D.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης