Ζήσης Ψάλλας

Οι χημικές ουσίες που παράγονται στον πεπτικό σωλήνα από τα μικρόβια του εντέρου μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση του υψηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στην υγεία έχει επικεντρωθεί γύρω από τα κορεσμένα λιπαρά και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα», δήλωσε η συν-επικεφαλής της μελέτης Meng Wang, μεταδιδακτορική συνεργάτρια στο Friedman School of Nutrition Science and Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη. «Με βάση τα ευρήματά μας, νέες παρεμβάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες».

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι ορισμένοι μεταβολίτες -χημικά υποπροϊόντα της πέψης των τροφίμων- σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ένας από αυτούς τους μεταβολίτες είναι το TMAO, ή το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, το οποίο παράγεται από βακτήρια του εντέρου για την πέψη του κόκκινου κρέατος και άλλων ζωικών τροφών που περιέχουν υψηλές ποσότητες της χημικής ουσίας L-καρνιτίνη.

Οι συμμετέχοντες ήταν σχεδόν 4.000 από τους 5.888 που αρχικά στρατολογήθηκαν από το 1989 έως το 1990 για τη Cardiovascular Health Study (CHS). Αυτοί που επιλέχθηκαν για την τρέχουσα μελέτη δεν είχαν κλινική καρδιαγγειακή νόσο τη στιγμή της εγγραφής τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί βιοδείκτες αίματος μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης και ξανά το 1996-1997. Τα δείγματα αίματος νηστείας που αποθηκεύτηκαν στους -80 βαθμούς Κελσίου δοκιμάστηκαν για επίπεδα αρκετών μικροβιωμάτων του εντέρου που συνδέονται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των TMAO, γάμμα-βουτυροβεταΐνης και κροτονοβεταΐνης.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν σε δύο ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής σχετικά με τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος, ψαριού, πουλερικών και αυγών, στην αρχή της μελέτης και ξανά από το 1995 έως το 1996. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερου κρέατος, ειδικά κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου -υπήρχε 22% υψηλότερος κίνδυνος για περίπου κάθε 1,1 μερίδα την ημέρα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η αύξηση του TMAO και των σχετικών μεταβολιτών που βρέθηκαν στο αίμα εξηγεί περίπου το 10% του αυξημένου κινδύνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης