Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το University of Western Ontario μελετούν ένα μόριο που βρίσκεται στα γλυκά πορτοκάλια και τα μανταρίνια και ονομάζονται νομπιλετίνη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lipid Research δείχνει ότι οι ποντικοί που τρέφονται με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη και έλαβαν νομπιλετίνη ήταν αισθητά πιο αδύνατα και δεν είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ τα λιπίδια του αίματός τους ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν την ίδια διατροφή χωρίς νομπιλετίνη.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να παρέμβουμε με τη νομπιλετίνη», δήλωσε ο Murray Huff, καθηγητής στο Schulich School of Medicine & Dentistry του University of Western Ontario, ο οποίος μελετά τα αποτελέσματα της nobiletin εδώ και πάνω από μία δεκαετία. «Έχουμε δείξει ότι σε ποντίκια που έχουν ήδη όλα τα αρνητικά συμπτώματα της παχυσαρκίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη νομπιλετίνη για να αναστρέψουμε αυτά τα συμπτώματα και ακόμη να αρχίσει να υποχωρεί η πλάκας στις αρτηρίες, γνωστή ως αθηροσκλήρωση».

Αλλά ο Huff λέει ότι αυτός και η ομάδα του δεν κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια πώς λειτουργεί η νομπιλετίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το μόριο είναι πιθανό να ενεργεί στο μονοπάτι που ρυθμίζει τον τρόπο χειρισμού του λίπους στο σώμα. Αυτό το βιοχημικό μονοπάτι ονομάζεται AMP Kinase και ενεργοποιεί το σύστημα καύσης των λιπών στο σώμα για να δημιουργηθεί ενέργεια και εμποδίζει επίσης την αποθήκευση των λιπών.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της νομπιλετίνης σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για απομάκρυνση της AMP κινάσης, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

«Αυτό το αποτέλεσμα μας έδειξε ότι η νομπλετίνη δεν δρα στην AMP Kinase και παρακάμπτει αυτό το σημαντικό ρυθμιστή για τη χρησιμοποίηση των λιπών στο σώμα», δήλωσε ο Huff. «Άρα μένει αναπάντητο το ερώτημα: πώς το κάνει η νομπιλετίνη;».

Ο Huff λέει ότι ενώ το μυστήριο παραμένει, το αποτέλεσμα είναι κλινικά σημαντικό επειδή δείχνει ότι η νομπιλετίνη δεν παρεμβαίνει σε φάρμακα που δρουν στο σύστημα AMP Kinase. Λέει ότι οι τρέχουσες θεραπευτικές αγωγές για τον διαβήτη, όπως η μετφορμίνη, για παράδειγμα, δουλεύουν μέσω αυτού του μονοπατιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης