Ζήσης Ψάλλας

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό, μπορείτε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δρ. Elizabeth Klodas, από την κλινική Mayo και εκπαιδευμένη καρδιολόγος στο Johns Hopkins, ιδρύτρια της Step One Foods, ανέφερε πρόσφατα στο αμερικανικό κανάλι CNBC τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγει για να προστατεύσει την υγεία της.

«Φυσικά, δεν χρειάζεται να είσαι διατροφολόγος για να ξέρεις ότι δεν θα ωφεληθείς από μια σταθερή διατροφή με τσίζμπεργκερς, ντόνατς και τηγανητές πατάτες», έγραψε η Klodas. «Αλλά υπάρχει μια σειρά από δημοφιλείς επιλογές που δεν είναι τόσο υγιεινές για την καρδιά σας όσο νομίζετε».

Αποβουτυρωμένο γάλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το αποβουτυρωμένο γάλα είναι χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά από το πλήρες γάλα, η Klodas συνέστησε «να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις». Αντί για γαλακτοκομικά, δοκιμάστε γάλατα από αμύγδαλο, κάσιους ή μακαντάμια, τα οποία έχουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά. Άλλες επιλογές είναι τα γάλατα σόγιας, κάνναβης και λιναριού.

Εάν ανησυχείτε μήπως δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, προσθέστε στη διατροφή σας μπρόκολο, λάχανο, πορτοκάλια, φασόλια, edamame, σύκα και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Αναψυκτικά διαίτης

Λιγότερη ζάχαρη δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι πιο υγιεινό. Τα τεχνητά γλυκαντικά «δεν πρέπει να θεωρούνται υγιεινή και ασφαλής εναλλακτική λύση στη ζάχαρη», έγραψαν Γάλλοι ερευνητές σε μια μελέτη παρατήρησης.

Εκτός από νερό -ίσως με κάποιο φρούτο ή μέντα- η Klodas είπε ότι πίνει «τσάι, το οποίο είναι γεμάτο από υγιεινές για την καρδιά ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της κυτταρικής βλάβης. Το μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικό».

Ψωμί

«Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συνεισφέρουν σε νάτριο στη διατροφή μας», έγραψε η Klodas. Ένα απλό κουλούρι, για παράδειγμα, περιέχει το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση είναι το ψωμί στο οποίο μπορείτε να δείτε δημητριακά και σπόρους παντού και που έχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 θερμίδες.

Μαργαρίνη

Αν πρέπει να απλώσετε κάτι κρεμώδες και νόστιμο στο πολύσπορο ψωμί σας, θα θελήσετε να ελέγξετε τα συστατικά της μαργαρίνης σας. Αν και τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια απαγορεύτηκαν αρχή γενομένης το 2015, πολλές μαργαρίνες εξακολουθούν να περιέχουν φοινικέλαιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη σας, έγραψε η Klodas.

«Η μαργαρίνη που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο ή λάδι λιναριού είναι καλύτερες επιλογές. Το ελαιόλαδο περιέχει μόνο μικρά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου τρανς λιπαρά», έγραψε.

Μπάρες Granola

Αν και διαφημίζονται ως υγιεινή εναλλακτική λύση για τα γλυκά, πολλές μπάρες granola περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητά γλυκαντικά και φοινικέλαιο -τα μειονεκτήματα του καθενός αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Αντίθετα, έγραψε η Klodas, τρώτε μόνο τους ωμούς ξηρούς καρπούς και πλιγούρι βρώμης για πρωινό. Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα ως γλυκαντικό αντί για ζάχαρη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης