Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα στο αίμα τους μιας ορμόνης που ονομάζεται αγγειοπιεσίνη και ο επιστήμονες διερευνούν το ρόλο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσληψη ζάχαρης, ειδικά από αναψυκτικά, συνδέεται στενά με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και μπορεί επίσης να αυξήσει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συλλογή καταστάσεων που περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές από το University of Colorado Anschutz Medical Campus τέσταραν την υπόθεση ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από τη φρουκτόζη μέσω της αγγειοπιεσίνης.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η φρουκτόζη διεγείρει την απελευθέρωση της αγγειοπιεσίνης. Διαπίστωσαν επίσης ότι το νερό μπορεί να καταστείλει την ορμόνη στα ποντίκια και να ανακουφίσει από τις συνέπειες της υψηλότερης αγγειοπιεσίνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η κλινική σημασία αυτής της μελέτης είναι ότι μπορεί να ενθαρρύνει την έρευνα να αξιολογήσει εάν οι απλές αυξήσεις στην πρόσληψη νερού μπορούν να μετριάσουν αποτελεσματικά την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Miguel A. Lanaspa, αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια νερό με φρουκτόζη (6,5% στο πόσιμο νερό, μια ποσότητα που καταναλώνουν ορισμένοι άνθρωποι) και διαπίστωσαν ότι διεγείρει τον εγκέφαλο να φτιάξει αγγειοπιεσίνη. Με τη σειρά της, η αγγειοπιεσίνη συνέβαλε στην παχυσαρκία.

Η θεραπεία των ποντικών με μη ζαχαρούχο νερό μείωσε την παχυσαρκία. Το αποτέλεσμα αυτό, αν ισχύει στον άνθρωπο, είναι εκπληκτικό. Σύμφωνα με τον Lanaspa, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έδειξαν ότι η αγγειοπιεσίνη δρα επί της φρουκτόζης για να προκαλέσει παχυσαρκία και διαβήτη.

“Βρήκαμε ότι το κάνει αυτό η αγγειοπιεσίνη δουλεύοντας μέσω ενός συγκεκριμένου υποδοχέα της γνωστού ως V1b”, είπε Lanaspa. “Αυτός ο υποδοχέας ήταν γνωστός αλλά κανείς δεν κατάλαβε πραγματικά τη λειτουργία του. Βρήκαμε ότι τα ποντίκια που δεν είχαν V1b προστατεύονταν πλήρως από τις επιδράσεις του σακχάρου. Δείξαμε επίσης ότι η χορήγηση νερού μπορεί να καταστέλλει τη αγγειοπιεσίνη και να προλάβει ή να θεραπεύσει την παχυσαρκία”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JCI Insight.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης