Ζήσης Ψάλλας

O κονσερβοποιημένος τόνος είναι μια εξαιρετική, προσιτή πηγή πρωτεΐνης, πολυακόρεστων λιπαρών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Μια κονσέρβα τόνου είναι σημαντικά φθηνότερη από πολλά είδη φρέσκου κρέατος ή ψαριού. Καλό ακούγεται, αλλά πόσο μπορείτε να φάτε πριν χρειαστεί να ανησυχείτε για τον υδράργυρο; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τόνος σε κονσέρβα έχει γενικά χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου από τα φιλέτα τόνου επειδή χρησιμοποιούνται μικρότερα είδη τόνου, και ο τόνος είναι γενικά νεότερος όταν αλιεύεται. Αλλά πόσες κονσέρβες την εβδομάδα;

Πόσο υδράργυρο μπορούμε να πάρουμε; Η μέγιστη δόση υδραργύρου που ορίζεται για τον γενικό πληθυσμό σε ορισμένες χώρες είναι 3,3 μικρογραμμάρια (μg: εκατομμυριοστό του γραμμαρίου) ανά κιλό σωματικού βάρους την εβδομάδα. Οι οδηγίες αυτές υποθέτουν ότι όλος ο υδράργυρος στα ψάρια υπάρχει ως μεθυλυδράργυρος, που είναι η χειρότερη μορφή του. Η δόση για τις εγκύους είναι περίπου το ήμισυ, 1,6 μg ανά κιλό σωματικού βάρους την εβδομάδα. Συνιστάται στις εγκύους να περιορίζουν την πρόσληψη ψαριών, διότι ο υδράργυρος μεταφέρεται από τον πλακούντα στο αγέννητο έμβρυο και επηρεάζει τη νευρική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Catalyst το 2015, ένα εργαστήριο στην Αυστραλία ανέλυσε τις συγκεντρώσεις υδραργύρου στα αυστραλιανά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων τριών κουτιών κονσερβοποιημένου τόνου που αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ. Δεδομένων των πολύ χαμηλών αριθμών δειγμάτων, τα δεδομένα ήταν απλώς ένα στιγμιότυπο των συγκεντρώσεων υδραργύρου. Καμία από τις μάρκες κονσερβοποιημένου τόνου δεν ξεπέρασε τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης υδραργύρου, που είναι 0,5 mg ανά κιλό ψαριού. Και οι τρεις κονσέρβες είχαν ελαφρώς διαφορετικά επίπεδα υδραργύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να τρώτε περίπου 25 κονσέρβες (95 γραμμαρίων) την εβδομάδα πριν φτάσετε στη μέγιστη ανεκτή πρόσληψη υδραργύρου. Για τις εγκύους ή για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι, το όριο είναι περίπου 12 κονσέρβες. Σημειώστε, τέλος, ότι μερικά φρέσκα ψάρια μπορεί να περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου από τον τόνο σε κονσέρβα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης