Ζήσης Ψάλλας

Η γαλοπούλα και άλλα είδη πουλερικών αποτελούν μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Catherine M. Champagne, καθηγήτρια διατροφικής επιδημιολογίας και διατροφικής αξιολόγησης και συμβουλευτικής διατροφής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, λέει: “Η γαλοπούλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά -εφόσον δεν τρώτε την πέτσα”, λέει η Champagne. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η νιασίνη, η Β6, η Β12 και η θρεπτική ουσία χολίνη. Είναι μια καλή πηγή των μετάλλων μαγνησίου και φωσφόρου και παρέχει σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μερίδα 95 γραμμαρίων ψητό στήθος γαλοπούλας με δέρμα (πέτσα) περιέχει περίπου 4,5 γραμμάρια λίπους και 139 θερμίδες. Η ίδια μερίδα χωρίς την πέτσα περιέχει 1,8 γραμμάρια λίπους και 125 θερμίδες. Ομοίως, τα 95 γρ, σκούρου κρέατος με πέτσα περιέχουν 8,5 γραμμάρια λίπους και 175 θερμίδες ενώ χωρίς πέτσα, 5,1 γρ. λίπους και 147 θερμίδες.

Το πώς μαγειρεύετε τη γαλοπούλα έχει σημασία, είπε η Champagne. Τα καρυκεύματα και οι μαρινάδες μπορούν να προσθέσουν νάτριο. Και αν καταναλώσετε ένα τηγανητό πτηνό με το δέρμα του, “προφανώς θα συμβάλει σημαντικά σε περισσότερες θερμίδες και λίπος”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γαλοπούλα είναι μια διάσημη πηγή του απαραίτητου αμινοξέος τρυπτοφάνη, το οποίο βοηθά το σώμα να συνθέσει πρωτεΐνες, αλλά ίσως να ευθύνεται κάπως για την υπνηλία που νιώθουν ορισμένοι άνθρωποι μετά από ένα πλούσιο γεύμα. 

Αλλά δεν είναι όλα τα προϊόντα γαλοπούλας υγιεινά. Η πιο πρόσφατη σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά δίνει έμφαση στην επιλογή άπαχων κομματιών κρέατος και πουλερικών έναντι των επεξεργασμένων μορφών. Οι λάτρεις του λουκάνικου γαλοπούλας, του μπέικον γαλοπούλας και άλλων επεξεργασμένων ποικιλιών πρέπει να ελέγξουν τις ετικέτες.

“Γενικά, όλα τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της γαλοπούλας, συμβάλλουν σε σημαντική ποσότητα νατρίου. Το υψηλότερο νάτριο συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η American Heart Association συνιστά όχι πάνω από 2.300 mg την ημέρα και ένα ιδανικό όριο όχι πάνω από 1.500 mg την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης