Ζήσης Ψάλλας

Κρέας από μανιτάρια, τυπωμένες μπριζόλες και ανακαλύψεις της NASA είναι η τελευταία σειρά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος που παρουσιάστηκαν σε μια διάσκεψη τροφίμων στο Σαν Φρανσίσκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαγικά μανιτάρια

Η εταιρεία Ecovative ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 2007 για να αναπτύξει βιοδιασπώμενες συσκευασίες από μυκήλιο, τη ρίζα των μανιταριών.

«Μπορείτε να αναπτύξετε ένα μανιτάρι σε μια μοναδική μορφή» αλλάζοντας το αναπτυσσόμενο περιβάλλον του, λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας Gavin McIntyre.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις ωριμάσει το μανιτάρι έχει τη δομή και την υφή για να προσομοιώσει το κρέας -όχι μόνο μπιφτέκια και λουκάνικα- και μπορεί να είναι ένας “κενός καμβάς” για άλλα συστατικά που προσθέτουν γεύση και θρεπτικά συστατικά.

3D εκτυπωτής

Ο Ιταλός επιχειρηματίας τεχνολογιών Giuseppe Scionti ήταν πανεπιστημιακός ειδικός στον τομέα της μηχανικής ιστών, ο οποίος εργαζόταν χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή για τη δημιουργία ανθρώπινων ιστών.

Έχει εφαρμόσει την τεχνογνωσία του στον τομέα των τροφίμων μετά την ίδρυση του ισπανικού νεοσύστατου NovaMeat που χρησιμοποιεί φυτικά συστατικά όπως ρύζι, πρωτεΐνη μπιζελιού και φύκια.

Ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί το υλικό για να δημιουργήσει εναλλακτικές μπριζόλες βοδινού και στήθη κοτόπουλου, με υφή που ισχυρίζεται ότι ταιριάζει με το πραγματικό κρέας.

Η NovaMeat ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια από το New Crop Capital, ένα ειδικό ταμείο διατροφής, για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αντικατάστασης κρέατος.

Ηφαιστειακοί οργανισμοί

Η εταιρεία Sustainable Bioproducts, με έδρα το Σικάγο και υπό την ηγεσία του Γάλλου Thomas Jonas, εργάζεται για έναν νέο τρόπο ανάπτυξης βρώσιμων πρωτεϊνών χρησιμοποιώντας την έρευνα της NASA.

Η τεχνολογία της εταιρείας προέκυψε από τη μελέτη οργανισμών που επιβιώνουν σε ακραίες θερμοκρασίες στις ηφαιστειακές πηγές του Εθνικού Πάρκου Yellowstone.

Η εταιρεία λέει ότι έχει ανακαλύψει την αποκαλούμενη “πλήρη πρωτεΐνη” με εννέα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και ότι μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου την πρωτεΐνη για να παράγει τρόφιμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης