Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου διαπίστωσε ότι o συνδυασμός πρεβιοτικών (όπως οι φυτικές ίνες) και προβιοτικών (συγκεκριμένα ευεργετικά βακτήρια) μειώνουν την έκφραση των προκαρκινογόνων και ανθεκτικών σε φάρμακα γονιδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνδυασμός πρεβιοτικών και προβιοτικών οδηγεί σε μεταβολικές αλλαγές που επηρεάζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Για να μελετήσουν τις αλληλεπιδράσεις διατροφής και βακτηρίων του εντέρου οι βιολόγοι καλλιέργησαν ανθρώπινα εντερικά κύτταρα μαζί με βακτήρια στο εργαστήριο, σε αντιπροσωπευτικές για το έντερο συνθήκες.

Σε αντίθεση με τις μεμονωμένες φυτικές ίνες ή με προβιοτικές θεραπείες, μόνο ο συνδυασμός φυτικών ινών και προβιοτικών οδήγησε στα ευεργετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν ένα υπολογιστικό μοντέλο μεταβολισμού των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της διατροφής του ξενιστή και του μικροβιώματος. Προσδιόρισαν τα αποτελέσματα της συνδυασμένης θεραπείας, τη ρύθμιση των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την αντοχή στα φάρμακα καθώς και την εξασθένιση της ικανότητας αυτοανανέωσης των καρκινικών κυττάρων.

«Σήμερα, οι ασθενείς με καρκίνο δεν λαμβάνουν εξατομικευμένες διαιτητικές παρεμβάσεις που βασίζονται σε τεκμήρια κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Τα αποτελέσματά μας παρέχουν υποστήριξη για την αξιολόγηση των αλληλεπιδράσεων τροφών και μικροβίων ως υποστηρικτική θεραπευτική προσέγγιση στην αντικαρκινική θεραπεία», ανέφερε η Kacy Greenhalgh, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι τα αποτελέσματά μας θα φθάσουν στους ασθενείς και τους γιατρούς και ότι στο μέλλον θα καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για συμπερίληψη εξατομικευμένων διαιτητικών συστάσεων στα πλάνα θεραπείας του καρκίνου».

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπου το μικροβίωμα φάνηκε να έχει μεγάλη σημασία τα τελευταία δύο χρόνια. Η βαθύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης βακτηρίων και ξενιστή μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές για τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης