Επιμέλεια: Θάνος Ξυδόπουλος

Ένας παράγοντας της διατροφής που οι επιστήμονες ακόμη δεν κατανοούν καλά είναι η επίδραση της σόγιας. Τα προϊόντα σόγιας φαίνεται πως έχουν δυνητικά προστατευτική επίδραση που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό και, όταν πρόκειται για άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, η σόγια μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί επιβλαβής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στην Ιαπωνία που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες σούπας μίσο και ισοφλαβόνες, μια κατηγορία φλαβονοειδών που βρίσκονται σε τρόφιμα σόγιας, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η  συνολική σχέση μεταξύ της σόγιας και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του μαστού είναι αναμφισβήτητη όταν η κατανάλωση προϊόντων σόγιας ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Όμως όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, η ιστορία με τη σόγια γίνεται περίπλοκη. Οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα που έχουν τύπους καρκίνου του μαστού που είναι γνωστοί ως θετικοί στους υποδοχείς οιστρογόνων και αντιμετωπίζονται για αυτούς δεν πρέπει να εντάσσουν τη σόγια στη διατροφή τους. Κύτταρα καρκίνου του μαστού που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια βιοψίας ή χειρουργικής επέμβασης ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν έχουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που είναι υποδοχείς οιστρογόνων ή προγεστερόνης. Όταν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη συνδέονται με αυτούς τους υποδοχείς, τροφοδοτούν την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι καρκίνοι που είναι θετικοί στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER+) ή θετικοί στη προγεστερόνη (PR+) είναι πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε ορμονική θεραπεία από όγκους που είναι αρνητικοί. Όχι μόνο οι γυναικείες ορμόνες αλλά και γενιστεΐνη μπορεί να κάνει πιο επικίνδυνους αυτούς τους τύπους καρκίνου.

Συνιστάται στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να αποφεύγουν όλα τα προϊόντα σόγιας, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα διέγερσης των οιστρογόνων, κάτι που δεν είναι καλό για ασθενείς με ορμονικά ευαίσθητο καρκίνο του μαστού. Χρειάζεται πάντως πολύ περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η σόγια επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, την εξέλιξή του και την υποτροπή του. Υπάρχουν πολλές πτυχές σχετικά με τη σχέση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου του μαστού που δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα και το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να διαμεσολαβούν στον τρόπο με τον οποίο η σόγια επηρεάζει τον καρκίνο του μαστού, αλλά η επιστήμη δεν έχει ακόμη ανακαλύψει το πώς. Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη σόγιας, πρέπει να εξετάσετε το οικογενειακό ιστορικό καρκίνων του μαστού, ιδιαίτερα τους θετικούς σε ER τύπους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο Buslte.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης