Ζήσης Ψάλλας

Η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μετά από έκθεση στο κρύο, η άσκηση και ο περιορισμός των θερμίδων είναι γνωστό ότι ενισχύουν το καφέ λίπος, το οποίο σε αντίθεση με το λευκό λίπος καίει ενέργεια αντί να την αποθηκεύει.  Οι διατροφικές πολυφαινόλες μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν τον καφέ λιπώδη ιστό, προκαλώντας αύξηση θερμότητας στο σώμα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε την αμαύρωση του λίπους -μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ- που προκαλείται από τη διατροφική χορήγηση φλαβανολών, μιας οικογένειας κατεχινών που βρίσκονται σε αφθονία στο κακάο, τα μήλα, τα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Naomi Osakabe από το Shibaura Institute of Technology, στην Ιαπωνία, έδειξαν ότι οι φλαβονόλες ενισχύουν το αμαύρισμα του λιπώδους ιστού ενεργοποιώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές ταΐσαν τα ποντίκια με φλαβονόλες που προέρχονταν από το κακάο. Σε μία ομάδα χορηγήθηκε μία μόνο δόση φλαβονολών και τα ούρα που απεκκρίθηκαν σε διάστημα 24 ωρών συλλέχθηκαν για εξέταση. Μια άλλη ομάδα έλαβε επαναλαμβανόμενες δόσεις για 14 ημέρες πριν γίνει ανατομή για τη συλλογή καφέ και λευκού λίπους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης στα ούρα μετά από μια εφάπαξ δόση φλαβονολών έδειξαν ξεκάθαρα την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αν και η χρήση δειγμάτων ούρων για την αξιολόγηση της ενεργοποίησης του συμπαθητικού συστήματος εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη στην κλινική έρευνα, έχει επικυρωθεί σε τρωκτικά που έχουν στρες. 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον λιπώδη ιστό για να διερευνήσουν τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας θεραπείας με φλαβονόλες. Ενθουσιάστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι το λευκό λίπος των ποντικών που τρέφονταν με φλαβονόλες για 14 ημέρες είχε αρχίσει να γίνεται καφέ. Μερικά από αυτά τα κύτταρα είχαν επίσης αξιοσημείωτες δομικές αλλαγές και φαινόταν να είναι μικρότερα από τα φυσιολογικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες που συνδέονται με την παραγωγή θερμότητας, αυξήθηκαν στα ποντίκια που έλαβαν επαναλαμβανόμενες δόσεις φλαβονολών. “Αν και ο μηχανισμός της αμαύρωσης του λίπους δεν είναι πλήρως κατανοητός, είναι πιθανό η επαναλαμβανόμενη χορήγηση φλαβονολών να προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα μέσω των κατεχολαμινών και των υποδοχέων τους”, είπε η Osakabe. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης