Ζήσης Ψάλλας

Προσπαθείτε να θυμηθείτε ποιο λίπος είναι το καλό για χρήση στην κουζίνα σας; Αν είστε σε σύγχυση σχετικά με το αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολυακόρεστα, μονοακόρεστα ή κορεσμένα λίπη κατά το μαγείρεμα, είναι κατανοητό. Αυτά που λέγονται για τα υγιεινά και τα ανθυγιεινά λίπη μπορούν να προκαλέσει σύγχυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Regis Fernandes, καρδιολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι τα λίπη που αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης σας -την LDL χοληστερόλη- αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγετε. Αυτά είναι τα κορεσμένα λίπη. «Το κορεσμένο λίπος είναι ένα είδος λίπους που στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου», λέει ο Fernandes. Το λάδι καρύδας είναι ένα παράδειγμα, το ίδιο και το φοινικέλαιο.

«Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα», λέει. «Όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα σας».

Υπάρχουν δύο τύποι ακόρεστων λιπαρών που θεωρούνται υγιεινά. Έχουμε τα πολυακόρεστα λίπη και τα μονοακόρεστα λίπη. Αυτοί οι δύο τύποι λιπών θεωρούνται ως καλά λιπαρά επειδή δεν αυξάνουν την LDL χοληστερόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η LDL χοληστερόλη είναι λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας. Αυτή είναι η κακή χοληστερόλη. Το αντίθετο είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, η HDL χοληστερόλη. «Η HDL χοληστερόλη θεωρείται καλή επειδή μετράει την ποσότητα χοληστερόλης που αφαιρείται από τις αρτηρίες σας πίσω στο ήπαρ», λέει ο Fernandes. Αυτά τα καλά λιπαρά θα τα βρείτε στο ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο και στο λάδι σόγιας.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να μειώσετε τα ανθυγιεινά λίπη στη διατροφή σας: 

  • Χρησιμοποιήστε λάδι αντί για βούτυρο. Για παράδειγμα, σοτάρετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και χρησιμοποιήστε λάδι κανόλα κατά το ψήσιμο.
  • Τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, αντί για κρέας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Επιλέξτε άπαχο κρέας και πουλερικά χωρίς πέτσα. Κόψτε το ορατό λίπος από το κρέας. Αφαιρέστε το λίπος και το δέρμα από τα πουλερικά.
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Αντί αυτού, ψάξτε για ολόκληρα φρούτα και λαχανικά όταν πεινάτε.

Πηγή: Mayo Clinic 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης