Θάνος Ξυδόπουλος

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι τα γλυκά και τα άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας. Ένα νέο ερευνητικό αποτέλεσμα υποδηλώνει τώρα ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει ζάχαρη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντικής νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από μια κριτική επισκόπηση της βιβλιογραφίας των τελευταίων 50 χρόνια που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Oral Microbiology.

«Η ζάχαρη δεν συσχετίζεται παραδοσιακά με την ανάπτυξη περιοδοντικών νόσων. Είναι αλήθεια ότι από τη δεκαετία του 1970 δύο Αμερικανοί ερευνητές πρότειναν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου τόσο για τις οδοντικές ασθένειες όσο και για τις φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά αυτή η γνώση ξεχάστηκε» είπε η καθηγήτρια Bente Nyvad από το Τμήμα Οδοντιατρικής και Στοματικής Υγείας του Πανεπιστημίου Aarhus, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

«Σήμερα υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι οι προαναφερθείσες ασθένειες συνδέονται με την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης. Ωστόσο μια υπόθεση που θα μπορούσε να συνδέσει και να εξηγήσει τις δύο κύριες οδοντικές ασθένειες, την τερηδόνα και την περιοδοντίτιδα, λείπει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα, οι ερευνητές κατέληξαν σε μια κοινή υπόθεση για την ανάπτυξη των δύο μεγάλων οδοντικών ασθενειών. Η υπόθεση βασίζεται στις βιοχημικές διεργασίες που συμβαίνουν στις βακτηριακές αποθέσεις στα δόντια όταν προσθέτουμε άφθονα θρεπτικά συστατικά για τα βακτήρια – ιδιαίτερα όταν τρώμε ζάχαρη.

«Με άλλα λόγια, αναβιώνουμε την ξεχασμένη υπόθεση ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τόσο τερηδόνα όσο και άλλες περιοδοντικές παθήσεις» λέει η Nyvad και υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας ακόμα κι αν κόψετε τη ζάχαρη.

Η υπόθεση των ερευνητών είναι ότι οι περιοδοντικές ασθένειες που προκαλούνται από τη ζάχαρη ανήκουν στην ομάδα των φλεγμονωδών ασθενειών σε συνάρτηση με το διαβήτη, την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης