Ζήσης Ψάλλας

Σε ένα άρθρο που περιλαμβάνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, ο Longo και η συν-συγγραφέας Rozalyn Anderson του Πανεπιστημίου του Wisconsin περιγράφουν τη «δίαιτα μακροζωίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ θρεπτικών ουσιών, νηστείας, γονιδίων και μακροζωίας σε βραχύβια είδη και συνδέσαμε αυτές τις σχέσεις με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε πρωτεύοντα θηλαστικά και ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των αιωνόβιων», είπε ο Longo.

Οι Longo και Anderson εξέτασαν εκατοντάδες μελέτες σχετικά με τη διατροφή, τις ασθένειες και τη μακροζωία σε πειραματόζωα και ανθρώπους και τις συνδύασαν με τις δικές τους μελέτες για τα θρεπτικά συστατικά και τη γήρανση. Η ανάλυση περιελάμβανε δημοφιλείς δίαιτες όπως ο περιορισμός των θερμίδων, η κετογονική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών υδατανθράκων, οι χορτοφαγικές και βίγκαν δίαιτες, καθώς και η μεσογειακή διατροφή.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της βέλτιστης δίαιτας φαίνεται να είναι η μέτρια έως υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων από μη επεξεργασμένες πηγές, η χαμηλή αλλά επαρκής πρωτεΐνη κυρίως από φυτικές πηγές και τα φυτικά λίπη για την παροχή περίπου 30% των ενεργειακών αναγκών. Στην ιδανική περίπτωση, τα γεύματα της ημέρας θα πραγματοποιούνταν όλα μέσα σε 11-12 ώρες, επιτρέποντας μια ημερήσια περίοδο νηστείας, και ένας 5ήμερος κύκλος νηστείας ή δίαιτας που μιμείται τη νηστεία κάθε 3-4 μήνες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Longo περιέγραψε πώς θα μπορούσε να είναι το να τρώει κανείς για τη μακροζωία του: «Πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, μερικά ψάρια, χωρίς κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο κρέας, λίγο λευκό κρέας, λίγη ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, καλά επίπεδα ξηρών καρπών, ελαιόλαδο και λίγη μαύρη σοκολάτα».

Η δίαιτα μακροζωίας έχει τόσο ομοιότητες όσο και διαφορές με τις δίαιτες μεσογειακού τύπου που παρατηρούνται συχνά στις υπεργηραντικές «Μπλε Ζώνες», συμπεριλαμβανομένης της Σαρδηνίας της Ιταλίας, στην Οκινάουα της Ιαπωνία και στην Loma Linda της Καλιφόρνιας. Οι κοινές δίαιτες σε αυτές τις κοινότητες, που είναι γνωστές για τον μεγάλο αριθμό ατόμων ηλικίας 100 ετών και άνω, είναι συχνά σε μεγάλο βαθμό φυτικής προέλευσης και είναι σχετικά χαμηλές σε πρωτεΐνες. Αλλά η δίαιτα μακροζωίας αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη αυτών των διατροφών, εξήγησε ο Longo, επικαλούμενος τη σύσταση για περιορισμό της κατανάλωσης τροφής εντός 11-12 ωρών στη διάρκεια της ημέρας και αρκετές σύντομες περιόδους νηστείας κάθε χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης