Μια αμφισβητούμενη ιδέα έχει προσελκύσει πρόσφατα το ενδιαφέρον του κοινού στις ΗΠΑ που ενδιαφέρεται για την υγεία. Η ιδέα ανήκει στον Αμερικανό γιατρό Steven Gundry, πρώην καρδιακό χειρουργό που διαχειρίζεται σήμερα τη δική του κλινική διερευνώντας τις επιπτώσεις της διατροφής στην υγεία.

Η κεντρική ιδέα της δίαιτας “Plant Paradox”, του Gundry, είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται οι φυτικές τροφές που περιέχουν πολλές λεκτίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν 450 εκατομμύρια χρόνια υπήρχαν μόνο φυτά στον πλανήτη που ζούσαν στον παράδεισό τους. Ωστόσο η ζωή των φυτών έγινε δύσκολη όταν πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκαν τα έντομα τα οποία άρχισαν να ζουν εις βάρος των φυτών. Τα φυτά αντέδρασαν, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται φυσική επιλογή και άρχισαν να παράγουν τοξίνες κατά των εντόμων. Δημιούργησαν φυτοχημικά τα οποία δηλητηριάζουν, αρρωσταίνουν και παραλύουν τους θηρευτές τους. Με την εμφάνιση των τετραπόδων τα φυτά ενίσχυσαν την άμυνά τους και δεν είναι τυχαίο που πολλά έβγαλαν αγκάθια. Προστάτευσαν, όσο μπορούσαν, όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τα μωρά τους, τους σπόρους.

Σύμφωνα με τον Gundry, η κατανάλωση φυτών μόνο ως ένα βαθμό κάνει καλό στην ανθρώπινη υγεία. Ο ίδιος λέει πως αντίθετα με την καθιερωμένη σοφία, αν βγάλετε από τη διατροφή σας ορισμένες φυτικές τροφές -όπως  αυτές που περιέχουν γλουτένη- θα έχετε καλύτερη υγεία. Αλλά η γλουτένη είναι απλώς ένα παράδειγμα. Αν είστε αυστηρά χορτοφάγοι, τρώγοντας λιγότερα χόρτα θα βελτιωθεί η λειτουργία των νεφρών σας και μπορεί να πέσει ακόμα και η χοληστερόλη σας -αυτό μέχρι σήμερα δεν το έχει διατυπώσει κανείς άλλος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Gundry έχει εστιάσει την προσοχή τους στις λεκτίνες, λέγοντας ότι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις αμυντικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα φυτά για να βλάψουν τους θηρευτές τους. Πρόκειται για “έξυπνες βόμβες” που σκοπό έχουν να  προσκολληθούν στα μόρια της ζάχαρης των μυκήτων, των εντόμων και των ζώων.

Η αποστολή των λεκτινών είναι να “χτυπήσουν” στα σημεία που ενώνονται τα κύτταρα που επικαλύπτουν το έντερο. Εάν όλα πάνε καλά με την υγεία του εντέρου σας και τα βλεννογόνα στρώματά του, τότε προστατεύεστε σε μεγάλο βαθμό αλλά οι λεκτίνες μπορούν να επηρεάσουν τις συνδέσεις των κυττάρων στο εντερικό τοίχωμα.

Το μαγείρεμα, εν μέρει, διασπά πολλές λεκτίνες. Αν λοιπόν ακολουθείτε αυστηρή χορτοφαγία και συγχρόνως ωμοφαγία μπορεί να έχετε διπλό πρόβλημα με τις λεκτίνες, κατά τον Gundry. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης