Ζήσης Ψάλλας

Η δίαιτα κέτο πήρε το όνομά της από τις κετόνες, μόρια που χρησιμοποιεί το σώμα όταν καίει λίπος. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποκαλούν τη δίαιτά τους κετοδίαιτα ακολουθούν απλώς μια δίαιτα χαμηλή ή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι χρήσιμες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για μερικούς ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δείχνει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ικανότητα να ακολουθείτε τη δίαιτά σας. Έτσι, εάν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή δίαιτα κέτο είναι μια πρακτική που λειτουργεί για εσάς και μπορείτε να τη διατηρήσετε για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να χάσετε το περιττό σωματικό λίπος, τότε η επιστήμη λέει ότι αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για την κετογονική δίαιτα ώστε να υποστηρίξει τη χρήση της σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Επομένως, τα άτομα που χρησιμοποιούν τη δίαιτα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 ή του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν τη δοκιμάσουν, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Άτομα με προβλήματα με το πάγκρεας ή το συκώτι ή προβλήματα με τον μεταβολισμό του λίπους θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγουν την κετογονική δίαιτα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διατροφή είναι υψηλή σε λίπος, που ασκεί πρόσθετη πίεση σ’ αυτά τα δύο όργανα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό του λίπους.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης κετοδίαιτας είναι ακριβή. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, αντί για δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες, είναι πολύ πιο πρακτικό – καθώς θα επιτρέψει, επίσης, τη συμπερίληψη φρούτων και λαχανικών. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πολύ καλύτερη διατροφική ισορροπία και συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους να την τηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πάντα με την απώλεια βάρους, στο τέλος όλα καταλήγουν στο να παίρνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι παίρνουν περίπου το ήμισυ της ενέργειάς τους από υδατάνθρακες. Αποκλείοντας, λοιπόν, την πηγή του μισού των θερμίδων σας από τη διατροφή σας -ακόμα κι αν μέρος αυτής της ενέργειας αντικατασταθεί από λίπος-, είναι πιθανό να μειώσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης