Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη σε άτομα με υψηλό κληρονομικό κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα καρκίνων έδειξε σημαντική προληπτική δράση από το ανθεκτικό άμυλο. Η διεθνής δοκιμή, γνωστή ως CAPP2, περιελάμβανε σχεδόν 1.000 ασθενείς με σύνδρομο Lynch από όλο τον κόσμο και βρήκε ότι μια τακτική δόση ανθεκτικού αμύλου, γνωστής και ως ζυμώσιμης ίνας, που λαμβανόταν κατά μέσο όρο για δύο χρόνια, δεν επηρέασε τους καρκίνους στο έντερο, αλλά μείωσε τους καρκίνους σε άλλα μέρη του σώματος κατά περισσότερο από 50%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, με επικεφαλής τους ειδικούς στα Πανεπιστήμια του Newcastle και του Leeds, που δημοσιεύτηκε στο Cancer Prevention Research, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα Καρκίνου, ήταν μια διπλά τυφλή με 10ετή παρακολούθηση, συμπληρωμένη με δεδομένα εθνικού μητρώου καρκίνου.

«Διαπιστώσαμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μειώνει μια σειρά από καρκίνους κατά περισσότερο από 60%. Το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές στο άνω μέρος του εντέρου», εξήγησε ο John Mathers, καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. 

Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα σκόνης και βρίσκεται φυσικά στα μπιζέλια, τα φασόλια, τη βρώμη και άλλες αμυλούχες τροφές. Η δόση που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή ισοδυναμεί με την κατανάλωση μιας μπανάνας καθημερινά, πριν γίνουν πολύ ώριμες και μαλακές. Οι μπανάνες με ανθεκτικό άμυλο αντιστέκονται στη διάσπαση και φτάνουν στο έντερο όπου μπορούν να αλλάξουν τον τύπο των βακτηρίων που ζουν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο, αλλά ζυμώνεται στο παχύ έντερο, τροφοδοτώντας ευεργετικά βακτήρια του εντέρου -δρα ουσιαστικά, όπως οι φυτικές ίνες στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτός ο τύπος αμύλου έχει πολλά οφέλη για την υγεία και λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο. Πιστεύουμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη καρκίνου αλλάζοντας τον βακτηριακό μεταβολισμό των χολικών οξέων και να μειώσει τους τύπους χολικών οξέων που μπορούν να βλάψουν το DNA μας και τελικά να προκαλέσουν καρκίνο».

Μεταξύ των ετών 1999 και 2005, σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες άρχισαν είτε να παίρνουν ανθεκτικό άμυλο σε μορφή σκόνης κάθε μέρα για δύο χρόνια είτε ασπιρίνη ή εικονικό φάρμακο. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, υπήρξαν μόλις 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος μεταξύ των 463 συμμετεχόντων που είχαν λάβει ανθεκτικό άμυλο σε σύγκριση με 21 μεταξύ των 455 που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης