Ζήσης Ψάλλας

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και τη νευρική σηματοδότηση στον εγκέφαλο, καθιστώντας την πιθανό παράγοντα κινδύνου για επακόλουθη άνοια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος στο αίμα μπορεί να συνδέεται με τους κινδύνους άνοιας και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ένα μεγάλο εθνικό δείγμα ηλικιωμένων ενηλίκων.

Βασίστηκαν στα ιατρικά αρχεία 27.188 ατόμων από το Ισραήλ. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 75 ετών και δεν είχαν προϋπάρχουσα άνοια για τουλάχιστον 10 χρόνια πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι του φυλλικού οξέος στο αίμα το 2013. Τα αρχεία τους παρακολουθούνταν για διάγνωση άνοιας ή θανάτου μέχρι το τέλος του 2017.

Περίπου 3.418 (λίγο κάτω από το 13%) συμμετέχοντες είχαν ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, που ορίστηκε ως επίπεδα κάτω από 4,4 ng/ml. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ εκείνων που είχαν ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, η συχνότητα εμφάνισης άνοιας υπολογίστηκε σε 7,96 ανά 10.000 ανθρωποέτη, ενώ ο θάνατος από οποιαδήποτε αιτία υπολογίστηκε σε 19.20 ανά 10.000 ανθρωποέτη. Αυτό συγκρίνεται με εκτιμώμενη συχνότητα άνοιας 4,24 και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία 5,36 ανά 10.000 άτομα έτη μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ανεπάρκεια.

Τα ποσοστά άνοιας ήταν σχεδόν 3,5% και θανάτων από οποιαδήποτε αιτία λίγο κάτω από 8% μεταξύ εκείνων με ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Αυτό συγκρίνεται με ποσοστά άνοιας λίγο πάνω από 3% και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σχεδόν 4% μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία, ιδίως υπό το φως του πιθανού ρόλου της αντίστροφης αιτιότητας, αναγνώρισαν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς είπαν: «Οι συγκεντρώσεις του φυλλικού οξέος στο αίμα μπορεί να λειτουργήσουν ως βιοδείκτης που χρησιμοποιείται για την τροποποίηση των κινδύνων άνοιας και θνησιμότητας σε μεγάλη ηλικία», Και πρόσθεσαν ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να ελέγχονται τακτικά για ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

«Οι συνέπειες για την πολιτική δημόσιας υγείας φαίνεται να είναι η αξιόπιστη παρακολούθηση των συγκεντρώσεων φυλλικού οξέος στο αίμα σε ηλικιωμένους και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας για προληπτικά μέτρα ή/και ως μέρος εφαρμοζόμενων θεραπευτικών στρατηγικών, ενώ εξετάζονται τακτικά τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών», γράφουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης