Ζήσης Ψάλλας

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ικανότητα απώλειας βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSystems.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει ή να προκαλέσει αντίσταση στην απώλεια βάρους και αυτό ανοίγει τη δυνατότητα να προσπαθήσετε να αλλάξετε το μικροβίωμα του εντέρου ώστε να έχετε αντίκτυπο στην απώλεια βάρους”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Christian Diener, ερευνητής στο Ινστιτούτο για Systems Biology στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, ο Diener και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν σε μια ομάδα ατόμων που συμμετείχαν σε μια μελέτη παρέμβασης στον τρόπο ζωής. Αντί για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης, αυτή η παρέμβαση περιελάμβανε ένα εμπορικό πρόγραμμα καθογήγησης συμπεριφοράς σε συνδυασμό με συμβουλές διαιτολόγου.

Οι ερευνητές συνέκριναν 48 άτομα που έχασαν περισσότερο από το 1% του σωματικού τους βάρους το μήνα σε διάστημα 6 έως 12 μηνών και σε 57 άτομα που δεν έχασαν βάρος την ίδια περίοδο. Βασίστηκαν στη μεταγονιδιωματική, τη μελέτη του γενετικού υλικού που ανακτάται από δείγματα αίματος και κοπράνων. Ανέλυσαν μεταβολίτες αίματος, πρωτεΐνες αίματος, κλινικούς δείκτες, διαιτητικά ερωτηματολόγια και τα βακτήρια του εντέρου στις δύο ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον έλεγχο της ηλικίας, του φύλου και του Δείκτης Μάζας Σώματος, οι ερευνητές ανέλυσαν τα κόπρανα και εντόπισαν 31 χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις αποκρίσεις απώλειας βάρους. Αυτά περιλάμβαναν σύνθετα γονίδια αποικοδόμησης πολυσακχαρίτη και πρωτεΐνης, γονίδια απόκρισης στρες, γονίδια που σχετίζονται με την αναπνοή, γονίδια σύνθεσης κυτταρικού τοιχώματος και ρυθμούς αντιγραφής βακτηρίων στο έντερο.

Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι η ικανότητα του μικροβιώματος του εντέρου να διασπά τα άμυλα αυξήθηκε στα άτομα που δεν έχασαν βάρος.

Ένα άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι τα γονίδια που βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν γρηγορότερα, να πολλαπλασιαστούν, να αναπαραχθούν και να συγκεντρώσουν κυτταρικά τοιχώματα αυξήθηκαν σε άτομα που έχασαν το περισσότερο βάρος.

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι αλλάζοντας τη διατροφή σας, μπορείτε να αλλάξετε τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο σας. Σύμφωνα με τον Diener, εάν κάποιος έχει μια σύνθεση βακτηριακών γονιδίων του εντέρου που παρέχει αντίσταση στην απώλεια βάρους, τότε αν αλλάξει τη διατροφή του θα μπορούσε να χάσει περισσότερο βάρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης