Θάνος Ξυδόπουλος

Μελέτη του University of California Riverside (UCR) δείχνει ότι το σογιέλαιο μπορεί να επηρεάσει νευρολογικές παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Endocrinology, συνέκρινε ποντίκια που τράφηκαν με τρεις διαφορετικές δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: σογιέλαιο, σογιέλαιο τροποποιημένο να είναι χαμηλό σε λινελαϊκό οξύ και το έλαιο καρύδας. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν έντονες επιπτώσεις του σογιέλαιου στον υποθάλαμο, όπου πραγματοποιούνται ορισμένες κρίσιμες διεργασίες. Δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ των τροποποιημένων και μη τροποποιημένων επιδράσεων του ελαίου στον εγκέφαλο. 

«Ο υποθάλαμος ρυθμίζει το σωματικό βάρος μέσω του μεταβολισμού διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος, είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή και τη σωματική ανάπτυξη καθώς και την ανταπόκρισή σας στο άγχος», δήλωσε η Margarita Curras-Collazo, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο UCR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένα γονίδια σε ποντίκια που τρέφονται με σογιέλαιο δεν λειτουργούσαν σωστά. Ένα τέτοιο γονίδιο παράγει την ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη ορμόνη της αγάπης. Στους ποντικούς που έλαβαν τροφή από σόγια, τα επίπεδα ωκυτοκίνης στον υποθάλαμο μειώθηκαν.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε περίπου 100 άλλα γονίδια που επηρεάζονται από τη διατροφή με σογιέλαιο. Πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τον ενεργειακό μεταβολισμό, αλλά και για σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και για ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η νόσος Πάρκινσον. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το σογιέλαιο συμβάλει πράγματι σε αυτές τις ασθένειες. Επιπλέον, η ομάδα σημειώνει ότι τα ευρήματα ισχύουν μόνο για το σογιέλαιο και όχι για άλλα προϊόντα σόγιας ή για άλλα φυτικά έλαια.

Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και οι μελέτες με ποντίκια δεν μεταφράζονται πάντα στα ίδια αποτελέσματα στον άνθρωπο. Επίσης, αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε αρσενικά ποντίκια.

Η ερευνητική ομάδα δεν έχει ακόμη απομονώσει ποιες χημικές ουσίες στο σογιέλαιο είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές που βρέθηκαν στον υποθάλαμο. Αλλά έχουν αποκλείσει δύο υποψηφίους. Δεν είναι το λινελαϊκό οξύ, καθώς το τροποποιημένο έλαιο παρήγαγε επίσης γενετικές διαταραχές. Ούτε είναι η στιγμαστερόλη, μια χημική ουσία που μοιάζει με τη χοληστερόλη και βρίσκεται εκ φύσεως στο σογιέλαιο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης