Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, σε συνδυασμό με το λιγότερο φαγητό, η νηστεία μειώνει την ευπάθεια στα γηρατειά και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών. Αλλά η νηστεία και από μόνη της μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και του ήπατος, έστω και χωρίς περιορισμό θερμίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα διεξήχθη από τον ερευνητή του μεταβολισμού της σχολής UW School and Public Health, Dudley Lamming, τον μεταπτυχιακό φοιτητή Heidi Pak καθώς και συναδέλφους τους στο UW-Madison και άλλα ιδρύματα. Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματα στο Nature Metabolism.

Οι Pak και Lamming εμπνεύστηκαν να πραγματοποιήσουν τη μελέτη επειδή οι ερευνητές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι προηγούμενες μελέτες είχαν συνδυάσει ακούσια περιορισμό θερμίδων με μεγάλες νηστείες παρέχοντας στα ζώα τροφή μόνο μία φορά την ημέρα. Ήταν δύσκολο, λοιπόν, να διακρίνουμε τα αποτελέσματα του ενός από το άλλο.

Για να ξεμπερδέψει αυτούς τους παράγοντες, η ομάδα του Lamming σχεδίασε τέσσερις διαφορετικές δίαιτες για τα ποντίκια. Μια ομάδα έτρωγε όσο ήθελε και όποτε ήθελε. Μια άλλη ομάδα έτρωγε μια πλήρη ποσότητα, αλλά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα -αυτό τους έδωσε μια μεγάλη καθημερινή νηστεία χωρίς να μειώνουν τις θερμίδες. Οι άλλες δύο ομάδες λάμβαναν περίπου 30% λιγότερες θερμίδες είτε μία φορά την ημέρα είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σήμαινε ότι ορισμένα ποντίκια είχαν μεγάλη καθημερινή νηστεία ενώ άλλα έκαναν την ίδια δίαιτα με μειωμένες θερμίδες, αλλά ποτέ δεν ήταν νηστικά, κάτι που διέφερε από τις περισσότερες προηγούμενες μελέτες περιορισμού των θερμίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποδείχθηκε ότι πολλά από τα οφέλη που αποδίδονταν αρχικά μόνο στον περιορισμό των θερμίδων -καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, υγιέστερη χρήση του λίπους για ενέργεια, προστασία από το γήρας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής -όλα απαιτούσαν νηστεία. Τα ποντίκια που έτρωγαν λιγότερες θερμίδες χωρίς νηστεία δεν είδαν αυτές τις θετικές αλλαγές.

Η νηστεία από μόνη της, χωρίς να μειώνεται η ποσότητα τροφής που καταναλώθηκε, ήταν εξίσου ισχυρή με τον περιορισμό των θερμίδων μαζί με νηστεία. Η νηστεία από μόνη της ήταν αρκετή για να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να επαναπρογραμματίσει το μεταβολισμό για να επικεντρωθεί περισσότερο στη χρήση των λιπών ως πηγή ενέργειας. Τα συκώτια των ποντικών που έκαναν νηστεία έδειξαν επίσης χαρακτηριστικά υγιέστερου μεταβολισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης