Ζήσης Ψάλλας

Οι άνδρες και οι γυναίκες – σε ορισμένα στάδια της ζωής τους- έχουν διαφορετικές ανάγκες βιταμινών. Έτσι, αν χρειαζόμαστε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα (δεν το έχουν όλοι ανάγκη), αυτό θα πρέπει να είναι το σωστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, μια γυναίκα χρειάζεται πρόσθετο φυλλικό οξύ – μια βιταμίνη Β ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό του εμβρυϊκού εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Όλοι χρειαζόμαστε φυλλικό οξύ, αλλά είναι ιδιαίτερα απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι βιταμίνες προγεννητικά παρέχουν επιπλέον ποσότητες αυτής της θρεπτικής ουσίας συν περισσότερο σίδηρο για την ανάπτυξη του μωρού. Ορισμένες προγεννητικές φόρμουλες περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λίπη από ψάρια που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Είναι ενδιαφέρον, παρόλο που μια έγκυος γυναίκα χρειάζεται επιπλέον ασβέστιο, ότι πολλές προγεννητικές βιταμίνες δεν περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες του μετάλλου. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα μιας γυναίκας μπορεί να απορροφήσει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο. Συνεπώς, η σύσταση παραμένει η ίδια αν μια γυναίκα είναι έγκυος ή όχι: 1.300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως για γυναίκες ηλικίας 14-18 ετών και 1.000 χιλιοστόγραμμα ημερησίως για γυναίκες 19-50 ετών. Μόλις μια γυναίκα πατήσει τα 51, χρειάζεται 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό. Το ίδιο και οι άνδρες άνω των 70 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις νεότερες γυναίκες, το μεγάλο θέμα είναι σίδηρος. Λόγω της μηνιαίας απώλειας αυτού του μετάλλου μέσω του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι νέες κυρίες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από τους άνδρες από την ηλικία των 14 ετών μέχρι τα 50 έτη. Καθώς πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, μια γυναίκα χρειάζεται λιγότερο σίδηρο. Οι μορφές πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων για τις ηλικιωμένες γυναίκες μπορούν να παρέχουν το ήμισυ του σιδήρου άλλων παρασκευασμάτων. Επίσης αρκετές πολυβιταμίνες για τους ηλικιωμένους άνδρες δεν έχουν καθόλου επιπλέον σίδηρο λόγω του κινδύνου που υπάρχει για κάποιους να συσσωρεύουν υπερβολικές ποσότητες αυτού του μετάλλου.

Οι περισσότερες από τις θρεπτικές μας ανάγκες παραμένουν αρκετά σταθερές με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα, από την ηλικία των 14 ετών, τα υγιή αγόρια και κορίτσια, οι άνδρες και οι γυναίκες χρειάζονται όμοιες ημερήσιες δόσεις καλίου, βιταμίνης Ε και σεληνίου. Πάντως, οι άνδρες γενικά χρειάζονται ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης C, ψευδαργύρου και ορισμένων βιταμινών Β από τις γυναίκες.

Η βιταμίνη D είναι μια άλλη θρεπτική ουσία με την ίδια σύσταση δοσολογίας για όλους μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Μετά από αυτό, το δέρμα μας είναι λιγότερο ικανό να μετατρέψει την ηλιοφάνεια σε βιταμίνη D. Γι’ αυτό τα σκευάσματα βιταμινών για ηλικιωμένα άτομα μπορεί να περιέχουν επιπλέον ποσότητες αυτής της θρεπτικής ουσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης