Ζήσης Ψάλλας Εάν είχατε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό σας ή έχετε υποστεί εκφοβισμό, πιθανότατα το έχετε νιώσει -μια ψυχολογική αντίδραση σε μια απειλή που ονομάζεται απάντηση μάχης ή φυγής. Ο καρδιακός σας ρυθμός ανεβαίνει, το άγχος σας κατακλύζει και μπορεί να τρέμετε ή να ιδρώσετε.

Αλλά ώρες αφότου περάσει αυτό το στρες, μπορεί να αισθανθείτε μια άλλη αντίδραση -μια ισχυρή επιθυμία για εύγευστο φαγητό, αυτό το εξαιρετικά επεξεργασμένο, πλούσιο σε λιπαρά και ζάχαρη που γνωρίζετε ότι δεν είναι καλό για την υγεία σας. Μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και την ένταση και να προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου. Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού μετά από μια αλληλεπίδραση που προκαλεί στρες είναι γνωστή σε πολλούς από εμάς και στους επιστήμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά το πώς μια απειλή σηματοδοτεί τον εγκέφαλό σας ότι θέλει τροφή είναι άγνωστο. Τώρα, επιστήμονες από Βιρτζίνια Tech εντόπισε ένα μόριο που βρέθηκε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος και συνδέεται με αλλαγές που οδηγούν σε συναισθηματική υπερφαγία. Η Sora Shin, επίκουρη καθηγήτρια στο Fralin Biomedical Research Institute στο Virginia Tech, και η ερευνητική της ομάδα περιέγραψαν την ανακάλυψη σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

«Δεν τρώμε πάντα επειδή πεινάμε και έχουμε ορισμένες σωματικές ανάγκες», είπε η Shin. «Όποτε αγχωνόμαστε ή νιώθουμε κάποια απειλή, τότε αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει το διατροφικό μας κίνητρο. Πιστεύουμε ότι αυτό το μόριο είναι ο ένοχος».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη τους ερευνώντας ένα μικρό μόριο που ονομάζεται Proenkephalin. Αυτό το μόριο είναι κοινό σε πολλά μέρη του εγκεφάλου, αλλά λίγη έρευνα είχε εξετάσει τον ρόλο του στον υποθάλαμο. Η Shin υποψιάστηκε ότι έπαιζε ρόλο στο στρες και στο φαγητό επειδή ο υποθάλαμος είναι ένα κέντρο για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργαστήριο εξέθεσε ποντίκια σε μυρωδιά περιττωμάτων γάτας. Η μυρωδιά ενός φυσικού αρπακτικού προκάλεσε μια απάντηση απειλής στα ποντίκια και 24 ώρες αργότερα, τα ποντίκια εμφάνισαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση, συμπεριφορά υπερφαγίας και οι νευρώνες στον εγκέφαλό τους έδειξαν ευαισθησία στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Για να επιβεβαιώσουν το ρόλο του μορίου στη διατροφή που προκαλείται από το στρες, οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους ίδιους νευρώνες τεχνητά, με φως, διεγείροντας ένα γενετικά κωδικοποιημένο μόριο που εκφράζεται στη μεμβράνη του νευρωνικού κυττάρου, χωρίς το άρωμα του αρπακτικού, και είδαν παρόμοια απόκριση. Επιπλέον, όταν εξέθεσαν τα ποντίκια στη μυρωδιά της γάτας και ησύχασαν την αντίδραση των νευρώνων που εκφράζουν αυτό το μόριο με την ίδια τεχνική, τα ποντίκια δεν έδειξαν αρνητική συναισθηματική κατάσταση και δεν έτρωγαν υπερβολικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης