Ζήσης Ψάλλας

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια αυξανόμενη ανησυχία. Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαβήτη. Αλλά για τους ίδιους λόγους που γίνεται πιο κοινός, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί επίσης να προληφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημασία της περίσσειας λίπους στην πρόκληση διαβήτη τύπου 2 αποδεικνύεται από τα υψηλά «ποσοστά ύφεσης» (πάνω από 90%) που παρατηρούνται σε πρόσφατα διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση και τη μεγάλη απώλεια βάρους που σχετίζονται με αυτήν. Ωστόσο, μερικές φορές το πάγκρεας καταστρέφεται τόσο πολύ που ακόμη και η απώλεια μεγάλων ποσοτήτων λίπους είναι ανεπαρκής για να επαναφέρει την παραγωγή ινσουλίνης.

Το είδος των τροφών που τρώμε συμβάλλει επίσης στον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, πέρα από τις επιπτώσεις τους στην ισορροπία των θερμίδων μας και στη μέση μας. Για παράδειγμα, δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες (ή χαμηλές σε εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά και λευκό ρύζι) σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, πιθανώς λόγω της επιβράδυνσης της απορρόφησης των υδατανθράκων, του αυξημένου κορεσμού και των δράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Η ποιότητα των υδατανθράκων που τρώμε κάνει επίσης τη διαφορά. Μερικοί υδατάνθρακες αφομοιώνονται και απορροφώνται πιο γρήγορα από άλλους, επιβάλλοντας επιπλέον απαιτήσεις στην παραγωγή ινσουλίνης για να διατηρηθεί ο έλεγχος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά συνιστώνται προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υποκατάστατα ζάχαρης για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη, ενώ τα αναψυκτικά με ζάχαρη δυσφημίζονται ευρέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα άτομα που τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Αντίθετα, τα μη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ο καφές (ακόμη και χωρίς καφεΐνη), οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Το πώς λειτουργεί αυτό είναι ακόμα ασαφές. Αλλά καμία από αυτές τις ενώσεις δεν λειτουργεί εντελώς μεμονωμένα. Στο πλαίσιο μιας πλούσιας και ποικίλης διατροφής, τα θετικά αποτελέσματα ενδέχεται να είναι σημαντικά, ενώ τα αρνητικά είναι εμφανή σε όσους έχουν κακή διατροφή.

Συνολικά, ένα μοτίβο που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών προϊόντων, το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών και πουλερικών, τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλά και η αποφυγή της μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Αυτή είναι γνωστή ως «μεσογειακή διατροφή» και, σε σύγκριση με μια απλή δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορεί να σχετίζεται με 40% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης