Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη; «Η γλουτένη είναι μια από τις κύριες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη», λέει ο Δρ. Joseph Levy, παιδογαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Hassenfeld στο NYU Langone, στη Νέα Υόρκη. «Είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα πρωτεϊνών και όχι μόνο ένα συστατικό, αλλά η γλουτένη είναι ο γενικός όρος».

Η διατροφολόγος Rachel Begun με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε ότι τρεις τύποι ανθρώπων μπορεί να μην μπορούν να φάνε προϊόντα που περιέχουν γλουτένη: άτομα με κοιλιοκάκη, άτομα με ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη και άτομα με αλλεργία στο σιτάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή και όταν καταναλώνεται η γλουτένη, το σώμα πυροδοτεί μια επίθεση στα έντερα», είπε η Begun. «Η ζημιά συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου και τα διάφορα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν». Ο Levy είπε ότι «ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες γλουτένης πυροδοτούν μια ανοσο-μεσολαβούμενη επίθεση στην επένδυση του εντέρου». Για κάποιον με κοιλιοκάκη, «είναι σημαντικό να μην έχει καμία έκθεση στη γλουτένη».

Η κοιλιοκάκη συχνά δεν έχει συμπτώματα για χρόνια, είπε η Begun, και συχνά ανακαλύπτεται λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί, όπως η αναιμία ή η οστεοπόρωση.

Μια άλλη ομάδα ανθρώπων που μπορεί να ωφεληθεί από την αποχή από τη γλουτένη είναι εκείνοι που έχουν αυτό που ονομάζεται ευαισθησία στη γλουτένη. «Μόλις αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε αυτή την ευαισθησία στη γλουτένη που δεν σχετίζεται με την κοιλιοκάκη», είπε ο Levy. «Όταν τρώνε γλουτένη μπορεί να έχουν διάρροια ή μπορεί να έχουν πρήξιμο, ναυτία, κούραση και πόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι που μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη είναι αυτοί που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι. Ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη αλλεργία στη γλουτένη, ορισμένα άτομα με αλλεργία στο σιτάρι επιλέγουν να αποφύγουν εντελώς τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη λόγω του κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης με το σιτάρι.

Μια υγιεινή διατροφή δεν χρειάζεται πραγματικά να αλλάξει πολλά όταν εγκαταλείπετε τη γλουτένη. Αλλά τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για κρυφές πηγές γλουτένης. Για παράδειγμα, οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτες μπορεί να περιέχουν γλουτένη, όπως σάλτσα σόγιας, φάρμακα, βιταμίνες και ακόμη και βάλσαμο για τα χείλη.

«Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, δεν είναι απλώς θέμα προσπάθειας αποφυγής της γλουτένης», είπε η Begun. «Πρέπει να αποφεύγουν ακόμη και τις πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης».

Το να τρώτε έξω τροφές χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι μια πρόκληση, επειδή τα εστιατόρια δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να είναι επίσης πρόβλημα. «Αν ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη αγγίζει κάτι με γλουτένη, κάποιος με κοιλιοκάκη δεν μπορεί να το φάει», είπε η Begun. «Η βιομηχανία εστιατορίων στο σύνολό της προσπαθεί σκληρά και έχει προχωρήσει πολύ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης