Ζήσης Ψάλλας

Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Penn State University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικεφαλής αυτής της μελέτης ήταν η Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών, και η Penny Kris-Etherton, συνταξιούχος Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Evan Pugh. H μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Developments in Nutrition.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς μια παρέμβαση με βάση τα τρόφιμα -ένα αβοκάντο την ημέρα- επηρεάζει τη συνολική ποιότητα της διατροφής.

«Τα αβοκάντο είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που περιέχει πολλές φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Θέλαμε να δούμε εάν η τακτική λήψη αυτής της τροφής θα οδηγήσει σε αύξηση της ποιότητας της διατροφής», είπε η Petersen. «Προηγούμενη έρευνα παρατήρησης υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές αβοκάντο έχουν υψηλότερη ποιότητα διατροφής. Έτσι, αναπτύξαμε αυτή τη μελέτη για να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και της συνολικής ποιότητας διατροφής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες πριν από την έναρξη της μελέτης και σε μερικά σημεία καθ’ όλη τη διάρκειά της για να καθορίσουν ποια ήταν η διατροφική τους πρόσληψη τις προηγούμενες 24 ώρες και αξιολόγησαν τη διατροφή τους χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για να καθορίσουν πόσο καλά συμμορφώθηκαν με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς. Η τήρηση των οδηγιών χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο της συνολικής ποιότητας της διατροφής.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.008 συμμετέχοντες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα συνέχισε τη συνήθη διατροφή της και περιόρισε την πρόσληψη αβοκάντο κατά τη διάρκεια της μελέτης 26 εβδομάδων, ενώ η άλλη ομάδα ενσωμάτωσε ένα αβοκάντο την ημέρα στη διατροφή της.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα αύξησαν σημαντικά τη συμμόρφωσή τους στις διατροφικές οδηγίες», είπε η Petersen. «Αυτό υποδηλώνει ότι στρατηγικές, όπως η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις διατροφικές οδηγίες και να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους».

Αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο βελτίωσε την ποιότητα της διατροφής, δεν είχαν προβλέψει πώς θα μπορούσαν να το πετύχουν οι συμμετέχοντες. «Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν αβοκάντο ως υποκατάστατο για ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά και νάτριο», είπε η Petersen. «Στη μελέτη μας, ταξινομήσαμε το αβοκάντο ως λαχανικό και είδαμε μια αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών που αποδίδεται στην πρόσληψη αβοκάντο, αλλά και οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το αβοκάντο για να αντικαταστήσουν κάποιες ανθυγιεινές επιλογές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης