Ζήσης Ψάλλας

Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ακόμη και σε μικρές ποσότητες προκαλεί πονοκέφαλο. Τυπικά, ένας «πονοκέφαλος από κόκκινο κρασί» μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού κρασί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, εξέτασαν γιατί συμβαίνει αυτό -ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν πονοκεφάλους όταν πίνουν μικρές ποσότητες άλλων αλκοολούχων ποτών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια φλαβανόλη που βρίσκεται εκ φύσεως στα κόκκινα κρασιά μπορεί να επηρεάσει τον σωστό μεταβολισμό του αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Ο ένοχος του πονοκεφάλου είναι η κερσετίνη ή κουερσετίνη, μια φλαβανόλη. Αυτή η φλαβανόλη υπάρχει εκ φύσεως σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών. Θεωρείται ένα υγιές αντιοξειδωτικό και διατίθεται ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος. Αλλά όταν μεταβολίζεται μαζί με το αλκοόλ, μπορεί να είναι προβληματικό.

«Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα σας μετατρέπει την κερσετίνη σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερσετίνης», δήλωσε ο χημικός κρασιού και αντίστοιχος συγγραφέας Andrew Waterhouse, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis. «Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να συσσωρεύουν την τοξίνη ακεταλδεΰδη. Η συσσώρευση οδηγεί σε έξαψη, πονοκέφαλο, ναυτία.

Η ακεταλδεΰδη είναι μια πολύ γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μπορεί να προκαλέσουν έξαψη του προσώπου, πονοκέφαλο και ναυτία.

Το φάρμακο δισουλφιράμη που συνταγογραφείται στους αλκοολικούς για να τους εμποδίσει να πίνουν προκαλεί τα ίδια συμπτώματα. Ο Waterhouse είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το φάρμακο προκαλεί επίσης τη συσσώρευση της τοξίνης στο σώμα όταν κανονικά ένα ένζυμο στο σώμα θα τη διασπούσε. Περίπου το 40% του πληθυσμού της Ανατολικής Ασίας έχει επίσης ένα ένζυμο που δεν λειτουργεί πολύ καλά στην αποδόμηση της ακεταλδεΰδης, επιτρέποντας την τοξίνη να συσσωρευτεί στο σύστημά τους.

«Η κερσετίνη παράγεται από τα σταφύλια ως απόκριση στο ηλιακό φως», είπε ο Waterhouse. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερα».

Τα επίπεδα κερσετίνης μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της επαφής με το δέρμα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, των διεργασιών λεπτότητας και της παλαίωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης