Μια δίαιτα με χαμηλότερους υδατάνθρακες και χαμηλότερη ζάχαρη θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής για ενήλικες με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Renal Failure.

Η αντικατάσταση των υδατανθράκων με πρωτεΐνη ή/και η αντικατάσταση της ζάχαρης από υδατάνθρακες χωρίς ζάχαρη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, διαπίστωσε η μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον γενικό πληθυσμό συνιστούν μια δίαιτα χαμηλότερη σε λιπαρά και υδατάνθρακες, καθιστώντας την πρωτεΐνη μια σημαντική πηγή ενέργειας. Ωστόσο, ο ΠΟΥ συνιστά μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη για όσους πάσχουν από ΧΝΝ καθώς τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης πιστεύεται ότι επιταχύνουν την επιδείνωση των νεφρών.

Για να διερευνήσει εάν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για ασθενείς με ΧΝΝ, ο επικεφαλής συγγραφέας Qidong Ren από το Peking Union Medical College Hospital, στην Κίνα και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών (λίπος, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες) και τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία σε 3.683 ενήλικες ασθενείς με ΧΝΝ στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ΧΝΝ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας όταν κατανάλωναν το 30-45% της ενέργειάς τους από υδατάνθρακες (έναντι 60%) και 5-20% της ενέργειάς τους από ζάχαρη (σε σύγκριση με το 40%).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ανάλυση ισοθερμιδικής υποκατάστασης, η οποία έδειξε ότι η αντικατάσταση της ενεργειακής πρόσληψης από υδατάνθρακες με πρωτεΐνη (έως 30%) ή η αντικατάσταση της ζάχαρης με σύνθετους υδατάνθρακες (έως 55%) μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία -η συνολική πρόσληψη ενέργειας παρέμεινε σταθερή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συμβουλές στους ασθενείς με ΧΝΝ πρέπει να δίνονται σύμφωνα με την τρέχουσα δομή της διατροφής τους (ειδικά το ποσοστό πρόσληψης υδατανθράκων) και να λαμβάνονται υπόψη οι υδατάνθρακες ζάχαρης/χωρίς ζάχαρη κατά την προσαρμογή της πρόσληψης υδατανθράκων», είπε ο Ren.

«Παρατηρήσαμε χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας με χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων και μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά την αντικατάσταση των υδατανθράκων με πρωτεΐνη. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με ΧΝΝ. Ωστόσο, πιο μακροπρόθεσμες και εκτεταμένες μελέτες μεγέθους δείγματος απαιτούνται για να προσδιοριστεί πληρέστερα η επίδραση μιας δίαιτας υψηλής πρωτεΐνης σε ασθενείς με ΧΝΝ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης