Άτομα με στενούς συγγενείς που έχουν υποφέρει από καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερο λιπαρών ψαριών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης με επικεφαλής ερευνητές από το Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για πολλές από τις λειτουργίες του σώματος, αλλά δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό για όλους να ακολουθούν μια διατροφή που περιέχει ωμέγα-3.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν η θανατηφόρα και μη θανατηφόρα στεφανιαία νόσο, όπως η ασταθής στηθάγχη, το έμφραγμα και η καρδιακή ανακοπή και το ισχαιμικό εγκεφαλικό.

«Η καρδιαγγειακή νόσος είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομική, όπως φαίνεται από δίδυμες μελέτες, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν τα γονίδια ελέγχου. Επομένως, μια ισχυρή υπόθεση είναι ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικής και περιβάλλοντος», λέει η Karin Leander, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, και επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αλληλεπίδραση μεταξύ του οικογενειακού ιστορικού και της διατροφικής πρόσληψης. Στη μελέτη, συγκέντρωσαν δεδομένα για πάνω από 40.000 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σχεδόν 8.000 από αυτούς υπέφεραν από καρδιαγγειακή νόσο. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι όσοι είχαν καρδιαγγειακή νόσο σε στενό συγγενή, όπως γονέα ή αδερφό, αλλά και χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, πάνω του 40%. Ο αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που είχαν «μόνο» καρδιαγγειακή νόσο στην άμεση οικογένεια ήταν 25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου έχουν περισσότερα να κερδίσουν από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών από άλλους», λέει η Leander.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης