Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που αποτελούνται κυρίως από φυτικές πρωτεΐνες και λίπη με υγιείς υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, συσχετίστηκαν με λιγότερη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων που αποτελούνταν κυρίως από ζωικές πρωτεΐνες και λίπη με ανθυγιεινούς υδατάνθρακες όπως τα επεξεργασμένα άμυλα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μελέτη μας υπερβαίνει το απλό ερώτημα «Υδατάνθρακες ή όχι;» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Binkai Liu, βοηθός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής. «Κάνει μια τομή στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και παρέχει μια λεπτομερή ματιά στο πώς η σύνθεση αυτών των διατροφών μπορεί να επηρεάσει την υγεία με την πάροδο ετών, όχι μόνο για εβδομάδες ή μήνες».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις μελέτες Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II και Health Professionals Follow-up Study, οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή και το βάρος 123.332 υγιών ενηλίκων από το 1986 έως το 2018 (το 84% ήταν γυναίκες). Κάθε συμμετέχων παρείχε μόνος του πληροφορίες για τη διατροφή και το βάρος του κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τις δίαιτες των συμμετεχόντων με βάση το πόσο καλά τήρησαν πέντε κατηγορίες δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • συνολική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (TLCD), δίνοντας έμφαση στη συνολική χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων,
  • δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με βάση τα ζώα (ALCD), με έμφαση στις πρωτεΐνες και τα λίπη με βάση τα ζώα,
  • διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες με βάση τα λαχανικά (VLCD), με έμφαση στις πρωτεΐνες και τα λίπη φυτικής προέλευσης,
  • υγιεινή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (HLCD), δίνοντας έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες, τα υγιή λίπη και λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και
  • ανθυγιεινή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (ULCD), δίνοντας έμφαση στις ζωικές πρωτεΐνες, τα ανθυγιεινά λίπη και τους υδατάνθρακες που προέρχονται από ανθυγιεινές πηγές, όπως τα επεξεργασμένα ψωμιά και τα δημητριακά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίαιτες που αποτελούνταν από πρωτεΐνες και λίπη φυτικής προέλευσης και υγιεινούς υδατάνθρακες συσχετίστηκαν με βραδύτερη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους.

Οι συμμετέχοντες που αύξησαν την προσήλωσή τους στις TLCD, ALCD και ULCD κατά μέσο όρο κέρδισαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που αύξησαν την προσήλωσή τους στην υγιεινή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (HLCD) με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι συσχετίσεις ήταν πιο έντονες μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν νεότεροι (<55 ετών), υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και/ή λιγότερο σωματικά δραστήριοι.

Τα αποτελέσματα για τη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με βάση τα λαχανικά (VLCD) ήταν πιο ασαφή: Τα δεδομένα από τη μελέτη Nurses’ Health Study II έδειξαν συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων βαθμολογιών VLCD και μικρότερης αύξησης βάρους με την πάροδο του χρόνου, ενώ δεδομένα γύρω από τη μελέτη Nurses’ Health Study και τους επαγγελματίες υγείας ήταν πιο μικτά.

«Το βασικό στοιχείο εδώ είναι ότι δεν δημιουργούνται όλες οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ίσες όταν πρόκειται για τη διαχείριση του βάρους μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τις δημοφιλείς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και να προτείνουν ότι οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν διατροφικά πρότυπα που δίνουν έμφαση σε υγιεινά τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης