Εάν τείνετε να κάνετε άλλα πράγματα ή αποσπάτε την προσοχή σας ενώ τρώτε, μπορεί να έχετε τον κίνδυνο να καταναλώνετε υπερβολικές καθημερινές απολαύσεις, πιθανώς επειδή η απόσπαση της προσοχής σας κάνει να απολαμβάνετε λιγότερο το φαγητό σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology.

«Κάθε μέρα, ένα άτομο μπορεί να απολαμβάνει μεγάλη χαρά από μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες, ωστόσο οι άνθρωποι συχνά καταναλώνουν περισσότερα αγαθά από ό,τι θέλουν ή ό,τι είναι καλό γι’ αυτούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Stephen Lee Murphy, του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Ένας λόγος για αυτήν την υπερκατανάλωση μπορεί να είναι η απόσπαση της προσοχής, σύμφωνα με τον Murphy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι άνθρωποι αποσπώνται ενώ συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα, η έρευνα υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να βιώσουν λιγότερη απόλαυση από αυτή από ό,τι αν ήταν πλήρως συγκεντρωμένοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσαρέσκειας και σε περισσότερη κατανάλωση για να αντισταθμίσει αυτό το έλλειμμα.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο της απόσπασης της προσοχής στην υπερκατανάλωση, οι ερευνητές διεξήγαγαν πρώτα ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 122 συμμετέχοντες (κυρίως γυναίκες και κυρίως μεταξύ 18 και 24 ετών) που ανέφεραν πόσο περίμεναν να απολαύσουν το μεσημεριανό τους γεύμα πριν το φάνε. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να φάνε το μεσημεριανό τους υπό μία από τις τρεις συνθήκες: χωρίς απόσπαση προσοχής, μέτρια απόσπαση της προσοχής (βλέποντας ένα βίντεο) και υψηλή απόσπαση προσοχής (παίζοντας Tetris).

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την πραγματική τους απόλαυση, την ικανοποίηση, την επιθυμία για περαιτέρω ικανοποίηση και την ποσότητα που κατανάλωσαν. Ανέφεραν επίσης την επιθυμία τους για ένα σνακ αργότερα μέσα στην ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ενώ ήταν αποσπασμένοι ανέφεραν χαμηλότερη απόλαυση και ικανοποίηση, η οποία συνδέθηκε με αυξημένη ποσότητα σνακ μετά και μια γενικότερη επιθυμία για περαιτέρω ικανοποίηση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο ονόμασαν «ηδονική αποζημίωση», πιθανότατα ισχύει και για άλλες δραστηριότητες πέρα ​​από το φαγητό. Για παράδειγμα, τα άτομα που αποσπώνται ενώ παρακολουθούν μια ταινία ή παίζουν ένα παιχνίδι μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε πρόσθετη κατανάλωση (π.χ. έλεγχος μέσων κοινωνικής δικτύωσης) για να αντισταθμίσουν τη μειωμένη απόλαυση της αρχικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης 220 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 71 ετών (πάλι κυρίως γυναίκες) για μια εβδομάδα για να διερευνήσουν αυτό το ευρύτερο αποτέλεσμα, πέρα ​​από το φαγητό. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν επτά σύντομες έρευνες την ημέρα μέσω των smartphone τους σχετικά με την ηδονιστική κατανάλωση, την απόσπαση της προσοχής και την ικανοποίησή τους.

Όπως και με το πείραμα με τα τρόφιμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν οι άνθρωποι αποσπούσαν την προσοχή κατά την κατανάλωση, ήταν πιθανό να απολαμβάνουν ένα προϊόν λιγότερο από ό,τι ήλπιζαν, να ένιωθαν λιγότερο ικανοποιημένοι και να βίωναν μια αυξημένη ανάγκη για περαιτέρω ικανοποίηση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης