Ζήσης Ψάλλας

Επειδή τα σάκχαρα παρέχουν έναν γρήγορο τρόπο λήψης αυτής της ζωτικής ενέργειας, οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να την αναζητήσουν και ο εγκέφαλός μας αισθάνεται ανταμοιβή όταν τη βρίσκουμε. Αλλά εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Οι πρόγονοί μας είχαν περιορισμένη πρόσβαση στη ζάχαρη, και αυτή ήταν φυσική ζάχαρη, όπως η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα ή το άγριο μέλι. Σήμερα, η ζάχαρη είναι άφθονη. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η μελάσα, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και το μέλι είναι όλα είδη πρόσθετης ζάχαρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έρευνα συνεχίζει να δείχνει για το πόσο άσχημη είναι, πραγματικά», λέει η Penny Kris-Etherton, Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Έχοντας επίγνωση του πώς λειτουργεί η ζάχαρη και πού κρύβεται η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε, είπε.

Όταν τρώτε ζάχαρη, προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στο σώμα, είπε η Kris-Etherton. Καθώς η ζάχαρη αφομοιώνεται, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται. Για να το ρυθμίσει, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, η οποία μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Εάν τρώτε συνεχώς ζάχαρη, το πάγκρεας πρέπει «να συνεχίσει να παράγει και να παράγει». Με την πάροδο του χρόνου, αυτό επιβαρύνει το πάγκρεας, είπε. Όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα ή το σώμα του γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη, το αποτέλεσμα είναι η πορεία προς τον διαβήτη τύπου 2.

Το Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης κάτω από 6% των θερμίδων κάθε μέρα. Για τις περισσότερες γυναίκες, αυτό δεν είναι πάνω από 100 θερμίδες την ημέρα, ή έξι κουταλάκια του γλυκού. Για τους άνδρες, είναι 150 θερμίδες την ημέρα, ή εννέα κουταλάκια του γλυκού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι που ανησυχούν για τη ζάχαρη στη διατροφή τους θα πρέπει να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των προστιθέμενων σακχάρων και των φυσικών σακχάρων που υπάρχουν σε ένα φρούτο ή λαχανικό.

Αν και η φυσική φρουκτόζη είναι, σε μοριακό επίπεδο, απλώς ένα άλλο σάκχαρο, το με ποιον κάνει παρέα έχει σημασία. Άλλο η φρουκτόζη σε ένα φλιτζάνι φράουλες (που έχει οκτώ γραμμάρια ή δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη), και άλλο όταν προστίθεται σε ένα ρόφημα. Η μερίδα φράουλες (ή μπανάνες ή ακόμα και καλαμπόκι) συνοδεύεται από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Έρχεται επίσης μαζί με φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την επεξεργασία της ζάχαρης στον πεπτικό σωλήνα και περιορίζουν τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα.

Η Kris-Etherton επεσήμανε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο American Journal of Clinical Nutrition και βρήκε ότι ενώ η φρουκτόζη από την προσθήκη ζάχαρης και χυμού συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η φρουκτόζη από τα φρούτα και τα λαχανικά δεν συσχετίστηκε. Η συμβουλή της για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσθετη ζάχαρη είναι να ξεκινήσουν προσέχοντας σε ποια τρόφιμα υπάρχει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης