Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Αυτά τα εννέα φαγητά που συχνά θεωρούνται ως ένοχη απόλαυση ή καταναλώνονται συγκρατημένα, είναι τελικά πιο υγιεινά από ό,τι νομίζετε, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λιχουδιές όπως η σοκολάτα, το τυρί ή ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ περιέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, δήλωσε στο περιοδικό Vogue ο Δρ Στήβεν Ντάμερ, Διευθυντής στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Ιατρικής Andrew Weil. Οι πατάτες, τα αυγά, το βούτυρο, το πλήρες γάλα, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά, σύμφωνα με τον γιατρό.

Πολλοί Αμερικανοί (και όχι μόνο) είναι αφελείς σχετικά με τα πρότυπα που χαρακτηρίζουν ένα τρόφιμο ως υγιεινό, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μακροχρόνιες παρανοήσεις σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε, είπε ο Ντάμερ.

Οι πατάτες, για παράδειγμα, κατηγορούνται ότι έχουν υδατάνθρακες. Ωστόσο, αυτό που συχνά παραβλέπεται για τα αμυλούχα λαχανικά είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα – τα οποία παίζουν ρόλο στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με την Science Daily.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι οι πατάτες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορούν να ωφελήσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Τα αυγά μπορεί να είναι μια επιτυχία για τους επιλεκτικούς διατροφής και μερικές φορές αποφεύγονται επειδή έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Αλλά όταν πρόκειται για αυτό το τρόφιμο, έχει χαμηλό κίνδυνο και υψηλή ανταμοιβή, καθώς τα αυγά παρέχουν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης ενώ είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως χολίνη, βιοτίνη και βιταμίνη Α.

Το τυρί και το βούτυρο προστέθηκαν επίσης στη λίστα, με τα δύο να έχουν τον κοινό παρονομαστή ότι παρέχουν υγιή λίπη και λειτουργικότητα που τονώνει το ανοσοποιητικό.

«Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν παραβλεφθεί ή αποφευχθεί εδώ και καιρό, παρά τις δυνατότητές τους να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και τη συνολική ευεξία», δήλωσε ο Ντάμερ στη Vogue.

Το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά βιταμίνη Β12 και φώσφορο. Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό καθώς βοηθά στη διατήρηση του αίματος και των νευρικών κυττάρων ανέπαφα.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το υψηλής ποιότητας τυρί θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης στο σώμα και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν, το πλήρες γάλα, μπήκε στη λίστα παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα εναλλακτικών μη γαλακτοκομικών, όπως το γάλα αμυγδάλου και βρώμης.

Το πλήρες γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, έδειξε μια πρόσφατη μελέτη.

Το ψάρι ονομάστηκε ως μια τροφή που είναι πιο υγιεινή από ό,τι πιστεύεται συχνά. Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν στον οργανισμό όλα τα υγιή λίπη που χρειάζεται καθώς και πρωτεΐνες.

Αλλά, πηγαίνει πιο βαθιά από αυτό, σύμφωνα με τον Ντάμερ.

«Συμβουλεύω τακτικά τους ασθενείς να επανεξετάσουν ορισμένες τροφές που έχουν άδικα δαιμονοποιηθεί, και μια τέτοια ομάδα περιλαμβάνει τα λίπη – ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες», είπε.

«Αυτές οι τροφές περιέχουν υγιή λίπη, όπως μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γενική ευεξία».

Άλλες τροφές με λίπος, γεμάτες πρωτεΐνες που είναι καλές για εσάς είναι οι ξηροί καρποί. Είναι ένα σνακ που παρέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά με λίπη, φυτικές ίνες και άλλες βιταμίνες απαραίτητες για το σώμα.

Αλλά περισσότερο από αυτό, οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Η τακτική κατανάλωση έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τη μείωση της φλεγμονής, τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την υποστήριξη για τη διαχείριση του βάρους», είπε ο Ντάμερ.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη στη λίστα είναι η σοκολάτα. Η σοκολάτα στην πιο αγνή της μορφή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά – ενώσεις που παρέχουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και μειώνουν τη φλεγμονή.

Έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα βοηθά επίσης στη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Ο καφές είναι το τελευταίο σοκ των υγιεινών ειδών που πρέπει να καταναλώσετε.

Ενώ είναι αυτονόητο ότι η υπερβολική κατανάλωση του καφέ δεν είναι καλό για τον οργανισμό, μπορεί να έχει οφέλη για τους πότες του όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Όταν δεν καταναλώνεται υπερβολικά, ο καφές λέγεται ότι είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου αρκετών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με την έκθεση.

Παν μέτρον άριστον και… τρώμε απ’ όλα χωρίς ενοχές!

Με πληροφορίες από New York Post & Vogue

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης