Θάνος Ξυδόπουλος

Επί ποδός βρίσκεται ο Σύλλογος ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑΜΣΚΠ) και ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό «Νίκη», καθώς , η πολιτεία τους γυρίζει την πλάτη και τους κάνει έξωση από την έδρα τους, η οποία βρίσκεται στη βορεινή πλευρά του Ελληνικού.

Η πρόεδρος του συλλόγου με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑΜΣΚΠ), κ. Βάσω Μαράκα σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους ζήτησε ισονομία και ισοτιμία από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς δύο άλλοι σύλλογοι ο «Ερμής» και η «Αμυμώνη» που βρίσκονται στην ίδια περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού δεν απειλούνται με έξωση.

Η κ. Μαράκα δήλωσε πως έχουν γίνει στο μεταξύ πολλές συναντήσεις, ανάμεσα στις οποίες και με τον Δήμαρχο του Ελληνικού, από όπου όχι μόνο δεν πήραν σαφείς απαντήσεις αλλά η στάση που τους επιδείχθηκε ήταν του τύπου «δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή σας»…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συλλόγων υπήρξε συνάντηση ακόμη και με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Λάτση και της κατασκευαστικής εταιρείας Lamda Development όπου υπήρχε θετική ανταπόκριση αλλά χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση. Παράλληλα, συναντήσεις έχουν γίνει και με τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών, κ. Καπάταη, αλλά και με τους εκπροσώπους της Ελληνικόν Α.Ε . Mέχρι σήμερα , οι συναντήσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Το αίτημα των δύο Συλλόγων βρήκε πάντως θετική ανταπόκριση από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, καθώς έγινε πρόταση από τον ίδιο για παραχώρηση ακινήτου από την Εκκλησία, για την μετεγκατάσταση των δύο συλλόγων. Ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει εντός 15ημέρου με την κα Μαριάννα Λάτση για να της θέσει αυτό το σοβαρό θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νίκη» κ. Σμπράος, επεσήμανε πως όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι Σύλλογοι ασθενών μπαίνουν στον μηχανισμό του αυτονόητου, υποκαθιστούν το ίδιο το κράτος που θα έπρεπε αυτό να είναι επιφορτισμένο με την μέριμνα και την ενασχόληση με τους Συλλόγους ασθενών. «Αντικαθιστούμε το κράτος – το μόνο που ζητάμε είναι να μην εμποδιζόμαστε στο έργο μας».

Υπάρχουν κτήρια κενά που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες που γειτνιάζουν με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο βορεινό τμήμα του Ελληνικού. Εκεί θα μπορούσαν να στεγαστούν οι Σύλλογοι στην περίπτωση που δεν γίνεται κάτι άλλο.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας φιλοξενεί πάνω από 2.000 ασθενείς, με 25 μονάδες υποστήριξης και σωματικής ενδυνάμωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Έχει διοργανώσει περισσότερες από 60 επιστημονικές ημερίδες και κερδίσει 3 βραβεία (βραβείο Συλλόγου Ασθενών του διεθνή θεσμού Prix Gallien, Αριστείο, υποστήριξης των Αριστείων ζωής 2009 από τον όμιλο Ant1 και το περιοδικό Forma, αλλά και τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Αθηναίων για την εθελοντική εργασία).

Ο Επιστημονικός Σύνδεσμος «Νίκη» είναι φορέας γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες, ο οποίος φιλοξενεί 50 άτομα με αυτισμό. Οι αναπηρίες που εξυπηρετεί είναι η νοητική στέρηση, οι διάχυτες, αναπτυξιακές ταραχές (αυτισμός) διάφορα σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση, παραπληγία, προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχωτικές διαταραχές.