Ζήσης Ψάλλας

Το κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η εύρεση ενός καλού ανθρώπου. Και, παρά τη λαϊκή πεποίθηση, ότι οι παρόμοιες προσωπικότητες έχουν τεράστια σημασία, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό όσο νομίζετε. Το συμπέρασμα ανήκει σε μια έρευνα που έγινε από το Michigan State University (MSU).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι επενδύουν πολλά για να βρουν κάποιον που να είναι συμβατός μαζί τους», δήλωσε ο Bill Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου Close Relationships του MSU. «Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι πρέπει να αναρωτηθούν: είναι καλό άτομο; Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από το αν δύο άνθρωποι είναι εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς και καταλήγουν μαζί».

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης ήταν ότι η ύπαρξη παρόμοιων προσωπικοτήτων δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στο πόσο ικανοποιημένοι ήταν οι άνθρωποι στη ζωή και στις σχέσεις τους, είπε ο Chopik.

Τι σημαίνει αυτή η έρευνα για εφαρμογές γνωριμίας στο ίντερνετ;  Παρά τη δημοτικότητά τους, οι εφαρμογές αυτές που ταιριάζουν συμβατούς ανθρώπους μπορούν να είναι εντελώς λάθος, είπε ο ειδικός. «Όταν αρχίσετε να δημιουργείτε αλγορίθμους και ψυχολογικές αντιστοιχίες ανθρώπων, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζετε και πολύ αυτό που κάνετε», δήλωσε ο Chopik. «Δεν γνωρίζουμε τι επιλέγει η καρδιά να κάνει, αλλά με αυτή την έρευνα, μπορούμε να αποκλείσουμε τη συμβατότητα ως τον μοναδικό παράγοντα κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν κάθε τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια που θα μπορούσαν να είναι ευχαριστημένα, κάνοντας την πιο ολοκληρωμένη μελέτη μέχρι σήμερα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την αμερικανική μελέτη Panel Study of Income Dynamics, η οποία είναι μια μακροχρόνια έρευνα των νοικοκυριών, ο Chopik και ο Richard Lucas, καθηγητής του Ιδρύματος MSU στο Τμήμα Ψυχολογίας, μέτρησαν τις επιδράσεις των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας στην ευημερία σε περισσότερα από 2.500 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ήταν παντρεμένα για περίπου 20 χρόνια.

Ακόμη και ανάμεσα στα ζευγάρια που μοιράζονταν παρόμοιες προσωπικότητες, οι Chopik και Lucas βρήκαν ότι το να υπάρχει ένας σύντροφος που είναι ευσυνείδητος και καλός οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Από την άλλη, έχοντας έναν σύντροφο που είναι νευρωτικός και -αυτό προκάλεσε έκπληξη- εξωστρεφής, έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη ικανοποίηση σχέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης