Αυξημένος ο κίνδυνος αυτισμού για τα αγόρια που βλέπουν πάνω από δυο ώρες τηλεόραση την ημέρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2022, 10:02
Αυξημένος ο κίνδυνος αυτισμού για τα αγόρια που βλέπουν πάνω από δυο ώρες τηλεόραση την ημέρα

Τα αγόρια -αλλά όχι τα κορίτσια- ενός έτους, που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό στην ηλικία των τριών ετών, σύμφωνα με νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γιαμανάσι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία για 84.030 παιδάκια ενός έως τριών ετών. Οι διαγνώσεις στο φάσμα του αυτισμού ήtαν 3,5 φορές περισσότερες μεταξύ των παιδιών που έβλεπαν τηλεόραση δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, σε σχέση με τα παιδιά που δεν εκτίθενται καθόλου σε οθόνες. Τα αγόρια ενός έτους, που έβλεπαν μια έως δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση, είχαν διπλάσια πιθανότητα διάγνωσης αυτισμού σε ηλικία τριών ετών.

Όσο περισσότερος ήταν ο καθημερινός χρόνος μπροστά από μια οθόνη τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος διάγνωσης αυτισμού για τα αγόρια, αλλά ο κίνδυνος δεν ήταν ίδιος για τα κορίτσια. Το ποσοστό αυτισμού στην ηλικία των τριών ετών ήταν 0,4% και για τα δύο φύλα, αλλά τα αγόρια είχαν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό από ό,τι τα κορίτσια.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2788488

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2022, 10:02