Ζήσης Ψάλλας

Τα υψηλά επίπεδα της λιποπρωτεΐνης (α) σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 αυξάνουν τον ήδη υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αναφέρουν ερευνητές από το Karolinska Institutet, στη Σουηδία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν διαρροή πρωτεϊνών στα ούρα, μειωμένη νεφρική λειτουργία, μειωμένη κυκλοφορία και βλάβη του αμφιβληστροειδούς, οδηγώντας σε μειωμένη όραση.

Η λιποπρωτεΐνη (α) είναι ένας τύπος λίπους αίματος, τα επίπεδα του οποίου καθορίζονται κυρίως από κληρονομικούς παράγοντες και όχι από τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής, όπως και τα άλλα λιπίδια του αίματος.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α) συνεπάγονται μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και ασβέστωση (εναπόθεση ασβεστίου) βαλβίδων της καρδιάς. Ωστόσο, δεν είναι πλήρως γνωστό πώς η λιποπρωτεΐνη (α) επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και τις επιπλοκές σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών (α) και των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε αυτή την ομάδα ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 1.860 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και συγκέντρωσαν δεδομένα από ιατρικά αρχεία στο Karolinska University Hospital σχετικά με τη λιποπρωτεΐνη (α) και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και των επιπλοκών τους.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών (α) είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας μορφής καρδιαγγειακής νόσου, 70% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 100% υψηλότερο κίνδυνο ασβεστωμένης βαλβίδας, σε σχέση με τους διαβητικούς τύπου 1 που είχαν χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών (α). Επίσης είχαν 70% υψηλότερο κίνδυνο διαρροής πρωτεΐνης στα ούρα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη μειωμένης λειτουργίας των νεφρών. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Diabetes Care.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης